Cu peste 7 milioane de utilizatori in Romania (octombrie 2014 conform manafu.ro), Facebook reuneste o audienta numeroasa si variata, interesata in permanenta de informatii. O parte dintre acesti utilizatori chiar si-au format un obicei din a-si culege noutatile de pe retelele sociale, de la prietenii virtuali sau de la institutiile pe care le urmaresc online.
Desi cu o audienta mult mai mica, de 25.000 de utilizatori activi, Twitter reuneste si el in Romania o audienta proprie, ce se informeaza si transmite la randul ei informatii catre o retea nisata de utilizatori online.
Toate acestea inseamna ca exista deja o audienta relevanta si importanta iar institutiile publice romanesti au ocazia sa intre intr-un dialog real cu cetatenii care le urmaresc, sau cel putin sa le ofere informatiile de care au nevoie.
Articolul de astazi isi propune sa faca o scurta analiza a prezentei administratiei publice, mai precis a Guvernului Romaniei, pe unele dintre principalele retele sociale din Romania – Facebook si Twitter.
Dintre cele 25 de ministere ale Guvernului Romaniei, 18 dintre acestea au o prezenta oficiala pe Facebook, cu o audienta totala de peste 131.000 de fani.
Dintre acestea, avem cateva ministere care comunica intr-adevar bine pe Facebook, produc un continut de calitate, actualizat permanent si raportat foarte bine atat la strategia si obiectivele institutiei cat si la agenda publica romaneasca. Graficul de mai jos arata care sunt ministerele active pe Facebook si cat de influente sunt acestea:
Dupa cum se poate observa, avem ministere cu o activitate apreciata pe Facebook (precum Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Externe si Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltarii Regionale sau Ministerul Tineretului si Sportului, Guvernul Romaniei)
De asemenea, apreciem activitatea unora dintre aceste institutii in ceea ce priveste continutul pe care il propun fanilor lor:
- Ministerul Apararii Nationale foloseste foarte bine imaginile si clipurile video pentru a tine fanii la curent cu activitatilor lor;
- Ministerul Fondurilor Europene foloseste infografice pentru a explica mai usor progresul in accesarea fondurilor europene si alte activitati realizate de minister;
- Ministerul Finantelor Publice promoveaza interviuri si declaratii oficiale ale liderului;
- Ministerul Afacerilor Externe foloseste evenimente si aplicatii pentru a se apropia de audienta si a le oferi informatii utile intr-un format usor accesibil;
- Imagini din timpul evenimentelor, articole relevante din presa sau evenimente relevante de pe agenda publica sunt cateva dintre elementele de continut folosite cu succes de Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism si Departamentul Politici pentru Relația cu Romanii de Pretutindeni pentru a construi o comunitate in jurul paginilor de Facebook.
- Guvernul Romaniei imbina imagini si clipuri video de la evenimente sau diverse activitati cu mesaje de interes general referitor la politici publice, aplicatii sau evenimente. Am observat de asemenea cu bucurie faptul ca Guvernul este printre putinele institutii care au publicat un Ghid de Conditii de Utilizare a paginii de Facebook, prin care explica fanilor cum foloseste platforma si la ce se pot astepta.
Pe de alta parte, sunt anumite elemente care pot fi observate – nu exista o conventie de branding oficiala pentru toate institutiile (unele ministere includ cuvantul “Romania” in titlu, altele nu). De asemenea, exista pagini de Facebook dintre cele mentionate in grafic care nu au mai fost actualizate de ceva timp (Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii, Ministerul Economiei, Tranporturilor, Justitiei, Mediului, Educatiei, Muncii). Ministerul Societatii Informationale, desi una dintre institutiile cheie ale Agendei Digitale a Romaniei, si-a creat pagina de Facebook in septembrie 2014 si pana acum a postat o singura data. Deci din cele 18 ministere prezente pe Facebook, 8 nu isi folosesc pagina de Facebook si nu si-au mai actualizat pagina oficiala de mult timp – aproape jumatate.
In ceea ce priveste prezenta pe Twitter, dintre cele 25 de ministere, am gasit doar 6 care au un cont activ.
Dintre acestea sase (6), doar patru sunt active (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii Nationale, Guvernul Romaniei, Ministerul Dezvoltarii Regionale). Celelalte doua (Ministerul Culturii si Ministerul Mediului) au conturi neactualizate din septembrie respectiv martie 2014.
Dupa cum observam, Ministerul Afacerilor Externe are cel mai urmarit cont de Twitter din Guvern (3.520 followers). Alte conturi active sunt cele ale Ministerului Dezvoltarii Regionale si al Guvernului Romaniei.
Din nou putem observa lipsa de unitate in ceea ce priveste denumirea oficiala a conturilor de Twitter. De asemenea, ceea ce se poate observa atat in ceea ce priveste activitatea pe Facebook cat si activitatea pe Twitter este rata scazuta de interactiune in cazul celor mai multe dintre ministere. Putine dintre institutii raspund in timp real la comentariile sau intrebarile primite pe retelele sociale, si nici nu intra intr-un dialog concret cu utilizatorii.
Administratia publica din Romania se afla la inceputul adaptarii sale spre mijloacele moderne de comunicare institutionala. Cu toate acestea, exista institutii care au inteles nu numai cum sa foloseasca retelele sociale in avantajul lor, dar si cum sa isi personalizeze continutul informational astfel incat sa fie interesant, relevant si digerabil pentru un public online aflat in continua miscare, lipsit de o atentie crescuta si nedispus sa petreaca prea mult timp in cautarea informatiilor de care are nevoie.
In decurs de o saptamana, cat a durat sa strangem informatiile din aceasta analiza, am observat faptul ca majoritatea paginilor de Facebook au crescut cu minim 100 Likes si chiar cu 1.000 Likes in cazul unora dintre aceste pagini (ca in cazul Ministerului Afacerilor Interne). Acest lucru a fost valabil atat pentru paginile deja active cat si pentru cele mai putin active. Ceea ce inseamna ca exista interes din partea utilizatorilor online pentru acest gen de comunicare institutionala – acum este nevoie ca institutiile publice sa inteleaga acest vid de informatie si sa ii raspunda corespunzator. Primii pasi au fost facuti, si facuti in general bine. Le dorim mult succes in dezvoltarea acestor conturi online pana la a construi adevarate comunitati online.
Later edit: Am actualizat analiza cu contul de Twitter al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (@eDezvoltare). Am modificat de asemenea si linkul catre pagina de Facebook a Ministerului Mediului – multumim Madalina pentru atentionare! Insa in continuare nu sunt convinsa ca aceasta este pagina oficiala de Facebook a Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, pe website-ul oficial nu exista niciun link catre un cont online. Ne-ar ajuta un punct de vedere al institutiei, pentru a ne asigura ca analiza este corecta.
In ideea ca va vor fi utile, iata mai jos linkuri catre toate conturile de Facebook si Twitter ale administratiei centrale romanesti. Daca am omis o institutie, va rog sa ne spuneti si actualizam analiza.
- Guvernul Romaniei
- Ministerul Tineretului si Sportului
- Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism (@DIMMMAT)
- Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (@dprrpromania)
- Ministerul Mediului
- Ministerul Afacerilor Interne, Romania
- Ministerul Justitiei Romania
- Ministerul Transporturilor
- Ministerul Apararii Nationale, Romania
- Ministerul pentru Societatea Informationala
- Ministerul Educatiei
- Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale
- Ministry of Foreign Affairs, Romania
- Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice
- Ministerul Finantelor Publice
- Ministerul Fondurilor Europene
- Ministerul Sanatatii
- Guvernul Romaniei – @Guv_ro
- Ministerul Afacerilor Externe – @MAERomania
- Ministerul Culturii – @Cultura_ro
- Ministerul Mediului – @M_Mediu
- Ministerul Apararii Nationale – @MApN
- Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice – @eDezvoltare
Link-ul catre pagina de facebook a Ministerului Mediului duce catre pagina de facebook a Ministerului Mediului din Republica Moldova. Din pacate, din cunostintele mele, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice roman nu mai are pagina de facebook. Pagina anterioara apartinea echipei fostului ministru, respectiv doamna Plumb si a fost „luata” odata cu mutarea doamnei ministrul la Ministerul Muncii.
Multumim Madalina, am actualizat articolul acum! Am gasit o alta pagina de Facebook a Ministerului Mediului, insa nu include o referire clara apartenenta sa. Am inclus linkul in articol, daca primim un punct de vedere de la minister legat de acest lucru voi actualiza din nou.
Impresionant ! Nu credeam ca este posibila o astfel de analiza !
Cum ati masurat influenta ministerelor pe Facebook ?
Am folosit cu precautie termenul de „influenta” in aceasta analiza. Graficele in acest articol se refera la numarul de Like-uri primit de ministerele deja prezente pe Facebook, indiferent de nivelul lor de activitate sau interactivitate. Desi numarul de Like-uri nu este un indicator clar al influentei unei institutii in mediul online, ramane totusi un element central in comunicarea administratiei publice, orientate in acest moment pe atragerea de interes (Likes, uneori Shares) si nu inca pe interactivitate (numar si calitate a comentariilor). Cu toate acestea, as aprecia activitatea Ministerului Apararii Nationale pe Facebook – pe langa numarul mare de Likes, pagina are un grad ridicat de interactivitate cu fanii, ceea ce nu se poate spune despre multe altele si de aceea as considera-o influenta in randul comunitatii pe care a reusit sa o stranga online.
Deci likeuri, mda.