slider

Cabinetul Cioloş în social media – cât de activi sunt noii miniştii în mediul online?

0 Flares 0 Flares ×

Evoluția evenimentelor recente din România ne arată cum indivizi cu idei asemănătoare s-au coagulat, prin intermediul rețelor de socializare, pentru a produce o schimbare. În mediul online oamenii s-au mobilizat pentru a răspunde tragediei din Colectiv: au distribuit mesaje cu nevoile victimelor, s-au realizat campanii de strângere de fonduri, au donat sânge, au transmis mesaje de solidaritate sau și-au exprimat nemulțumirea și furia față de modul de administrare al situației. Acest ultim lucru s-a concretizat în mobilizarea oamenilor pe Facebook pentru a participa la protestele care au dus la căderea guvernului Ponta. În perioada în care au avut loc discuțiile și negocierile pentru stabilirea noului guvern, utilizatorii rețelelor sociale au continuat să fie activi prin formarea de grupuri de discuție, prin reacționarea la declarațiile politicienilor sau chiar prin crearea unor liste deschise de propuneri pentru noul cabinet. Odată propus pentru funcția de prim-ministru, domnul Cioloș a comunicat intens pe rețelele de socializare. Spre exemplu, decizia rapidă de a o retrage pe doamna Guseth în urma audierilor din comisiile de specialitate a comunicat-o pe Facebook la ora 01:30 a.m.

Așadar, rețelele de socializare sunt o unealtă eficientă a cetățeanului implicat care va căuta în continuare să se implice. De aceea, este important ca miniștrii noului cabinet să conștientizeze puterea acestei unelte și să o folosească. Prin urmare, este important ca membrii guvernului să fie vizibili în mediul online și deschiși comunicării. În cele ce urmează prezentăm pe scurt vizibilitatea și activitatea miniștrilor de pe rețelele de socializare.

În această scurtă analiză ne-am propus să urmărim prezența și activitatea noilor miniștrii în mediul online. Astfel, ne-am uitat timp de trei zile (finalul lunii noiembrie) pe ce rețele de socializare sunt prezenți și cât de activi sunt. Dacă din căutări nu reieșea în mod evident că în spatele unui profil se află persoana în cauză și nu altcineva (coincidență de nume sau profiluri cu informații insuficiente), contul respectiv a fost desconsiderat. Conturile personale și, mai ales, cele setate ca atare au fost doar menționate considerând că un astfel de cont nu implică în mod necesar/obligatoriu interacțiunea.

Din 22 de ministri, 9 au un cont personal pe Facebook, 5 au pagini tot pe aceeași rețea, 8 sunt prezenți pe Twitter și 6 pe LinkedIn. În același timp, 6 membrii ai cabinetului nu sunt deloc prezenți în mediul online.

Dacian Cioloș

 • Domnul Cioloș apare în căutări cu trei pagini de Facebook, însă doar două din acestea par să-i aparțină. Pe prima pagină (34 759 likes) nu a făcut update secțiunii Despre care încă are detalii despre calitatea de comisar (Member of the European Commission responsible for Agriculture and Rural Development), în schimb website-ul oficial este indicat ca fiind www.gov.ro iar pe Timeline comunică în calitate de prim-ministru. Ultimele postări sunt despre interviurile recente și viitoare, precum şi proiectele în care Guvernul a fost implicat recent. Postarile dumnealui sunt preluate integral de mass media, chiar fără precizarea sursei. Am observat cu bucurie că domnul Cioloş răspunde comentariilor primite via acest canal, atât acum din calitatea sa de prim-ministru cât şi din calitatea de comisar european, în trecut. Cea de a doua pagină (93 likes) a apărut la începutul lunii noiembrie, iar ultima postare era din 17 noiembrie și oferea detalii despre formarea guvernului – nu era clar dacă această pagină face parte din comunicarea oficială iar astăzi ea nu mai este accesibilă.
 • Pe Twitter domnul prim-ministru apare cu trei conturi astfel: @CiolosRomania (353 followers), @CiolosDacian (93 followeri), @DacianCiolos (366 followeri). Primele două conturi sunt recente, din noiembrie. Deși primul cont este descris drept contul oficial al prim-ministrului României, lipsa activității îi pune la îndoială autenticitatea. Cel de al doilea cont este cel mai activ și pare a fi corelat cu activitatea de pe Facebook. Ultimul cont, deși deține cel mai mare număr de followeri nu are niciun tweet. De asemenea, contul de Twitter al guvernului, @guv_ro (5 572 followeri), este activ din 2009 și oferă informații despre activitatea membrilor guvernului, întâlniri oficiale, evenimente sau anunțuri privind livestreaming a ședințelor de guvern.

Raluca Prună, Ministerul Justiției

 • Doamna Prună are un cont personal pe Facebook însă pare că încă locuieşte la Bruxelles. Pe Twitter, contul @PrunaRaluca are 7 followereri însă fără activitate.

Vasile Dîncu Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice

 • Domnul Dîncu are, începând cu 17 noiembrie, o pagină oficială de Facebook  (1 530 likes) care reflectă activitatea de Viceprim-ministru. Pe pagină se regăsesc interviuri recente din presă, televiziune și radio, dar și anunțuri privind întâlnirile oficiale.
 • Pe Twitter domnul viceprim-ministru nu este prezent cu un cont.

Costin Borc, Viceprim-ministru, Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri

 • Domnul Borc deține un cont personal pe LinkedIn care este actualizat și menționează noua funcție de Ministru al Economiei.
 • Later edit: Domnul Borc şi-a deschis o pagină oficială de Facebook urmărită de 124 de fani.

Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

 • Domnul Achim Irimescu are un cont personal pe Facebook.
 • Este prezent și pe rețeaua LinkedIn tot cu un cont personal, dar care are carențe în a oferi informații relevante.
 • Pe Twitter @Achim_Irimescu (3 followeri) are trei tweeturi, ambele făcând referire la numirea și preluarea mandatului de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Mihnea Ioan Motoc, Ministrul Apărării Naționale

 • Pe Twitter, @MihneaMm (4 followeri) este un profil neactualizat din care nu se poate confirma dacă aparține domnului ministru.

Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii

 • Pe Facebook, domnul Alexandrescu are un cont personal, dar și o pagină (1 065 likes) pe care anunță viitoarele intervenții în emisiuni televizate, numirile făcute pentru funcții de consilier din cadrul ministerului, mesaje de mulțumire, articole din presă care îl privesc direct. Tot pe această pagină domnul ministru a oferit o adresă de email instituțională „pentru comunicări mai lungi”.
 • LinkedkIn: profil neactualizat.

Adrian Curaj,  Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice

Victor Vlad Grigorescu, Ministrul Energiei

 • În căutările Facebook, domnul Grigorescu apare cu datele unui profil personal, care are menționată funcția de ministru al Energiei și cu datele unei pagini publice (91 likes), care este incompletă și puțin activă, dar care are un mesaj de mulțumire pentru cei care îl susțin în noua funcție.
 • LinkedkIn: profil neactualizat.

Anca Dana Dragu, Ministrul Finanțelor Publice

Aura Carmen Răducu, Ministrul Fondurilor Europene

Cristiana Pașca Palmer, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Marius-Raul Bostan, Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională

 • LinkedkIn: profil neactualizat care nu menționează funcția de ministru, ci pe cea din cadrul unei companii.
 • Pe Twitter, deși lipsesc imagini clare sau o secțiune de descriere completă, contul @marius0791 pare să aparțină domnului ministru Bostan. La secțiunea Despre este menționat websiteul  bostan.net, dar care redirecționează către site-ul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională. Activiatea de pe acest cont constă, în mare parte, în redistribuiri ale tweeturilor precum: Fox News, În Linie Dreaptă, România Liberă sau ale misiunii SUA în NATO.

Victoria-Violeta Alexandru, Ministrul pentru Consultare Publică si Dialog Civic

 • Pe Facebook, doamna ministru are un cont personal care menţionează funcţia de Director la Institutul pentru Politici Publice dar unde postează informaţii legate de activitatea guvernului, post numirii sale ca Ministru.

Ciprian Bucur, Ministrul delegat, Departamentul pentru Relația cu Parlamentul

Dan Stoenescu, Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni

 • Domnul Stoenescu are o pagină oficială înființată odată cu investirea în calitate de ministru
 • Pe Twitter @danstoenescu are urmărit de 17 utilizatori iar contul pare folosit activ de noul ministru. Există informaţii despre funcţia oficială precum şi link către website-ul oficial.

Cum spuneam, sunt şase miniştri care nu sunt prezenţi pe reţelele sociale: Elisabeta Lipă, Ministrul Tineretului și Sportului, Lazăr Comănescu, Ministrul Afacerilor Externe, Petre Tobă, Ministrul Afacerilor Interne, domnul Marian Dan Costescu, Ministrul Transporturilor, domnul Patriciu Achimaș-Cadariu, Ministrul Sănătății şi doamna Claudia-Ana Costea, Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. De asemenea, nici domnul Ioan Dragoș Tudorache, Șeful Cancelariei Primului-ministru nu este prezent pe nicio rețea socială.

********

De ce am făcut această scurtă analiză? Am dorit să ştim cât de comunicativ este noul guvern precum şi viteza de actualizare a conturilor sociale pentru a reflecta în mod consecvent brandingul instituţional. După cum se poate observa, avem carenţe în ceea ce priveşte actualizarea conturilor personale ale noilor miniştri. Pentru o comunicare profesională precum si pentru o mai bună administrare a conturilor sociale ale membrilor Guvernului, cred că este nevoie ca aceste prezenţe online să fie armonizate şi verificate – este absolut în ordine ca miniştrii să îşi păstreze conturile personale pentru uz personal dar ar fi indicat să menţioneze acest aspect în secţiunea relevantă (About/Despre). Dacă însă aceste conturi personale vor fi transformate în conturi oficiale, instituţionale, ar fi de preferat ca din nou acest lucru să fie menţionat.

În funcţie de activitatea miniştrilor, sper să vedem şi interacţiune din partea acestora – întrebări sau comentarii care să îşi găsească răspunsul, observaţii care să fie adresate etc. Am observat cu bucurie, aşa cum spuneam, interacţiunea domnului Cioloş şi cred că acest lucru este un pas spre normalitate şi înspre transparenţă. De acord că nu va fi posibil, din punct de vedere logistic, să se răspundă la toate comentariile, dar fi bine ca elementul de interactivitate să nu fie uitat sau trecut pe planul secund.

În continuare ne vom uita şi la activitatea ministerelor pentru a vedea o evoluţie (dacă există) a paginilor oficiale şi activităţii instituţionale în mediul online comparativ cu analiza de anul trecut.

Articol scris de Ștefania Neagoe, intern în cadrul Institute for Digital Government. Ștefania este absolventă de Relații Internaționale și Studii Europene și, în prezent, este masterandă la Facultatea de Filosofie – UB.  În paralel este implicată în activism civic și este preocupată de abordări up-to-date ale comunicării dintre instituții și cetățeni.

You Might Also Like

Published by

Andreea Hanganu

Peste 6 ani de experienta in comunicare si relatii publice, organizare de evenimente si comunicare online. Timp de 4 ani am coordonat strategia de comunicare in social media pentru una dintre cele mai mari reprezentante diplomatice din Romania, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

4 thoughts on “Cabinetul Cioloş în social media – cât de activi sunt noii miniştii în mediul online?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *