tweet_mae_aurescu

Cand informarile de presa includ declaratii din social media

19 Flares 19 Flares ×

Astazi va prezentam un exemplu bun de evolutie a comunicarii institutionale si de integrare a noilor tehnologii in strategia generala de promovare.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a trimis recent catre presa un email de informare legat de mesajul de solidaritate al ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, referitor la eliberarea pilotului Nadia Savchenko, deţinută în Rusia. Nimic neobisnuit pana aici. Insa, elementul inedit este canalul ales de ministru pentru a transmite acest mesaj – Twitter.

tweet_mae_aurescuAm remarcat că MAE utilizeaza aceasta practica periodic, pentru a atrage atentia asupra mesajelor relevante publicate pe retelele de social media (reacțiile politice de pe Twitter, înregistrări declarații pe Youtube etc. ). Avand in vedere ca in Romania Twitter-ul nu are inca acelasi numar de aderenti precum Facebook, este o modalitate buna de a crea un reflex presei si nu numai, de a urmari constant si mesajele transmise pe acest canal.

Astfel, comunicarea pe social media este integrata in strategia generala de comunicare a institutiei, mesajul fiind calibrat adecvat pentru mijloacele clasice (comunicate, raspunsuri de presa, precizari) sau cele sociale.

Transmiterea mesajelor oficiale pe Twitter reprezinta o evolutie a comunicarii institutionale romanesti, dar si o aliniere la fenomenul international al comunicarii institutionale in social media –Twitter este unul dintre cele mai utilizate canale online in diplomatie, multe dintre reactiile ministerelor de externe fiind postate in timp real pe acest canal, fiind astfel disponibile catre un public international, de multe ori mult mai extins decat presa (institutii internationale, ambasade, alte ministere de externe etc.).

Ministrul Aurescu a ales foarte bine sa isi faca anuntata pozitia fata de un subiect sensibil si important pe agenda internationala. Pozitia sa este cu atat mai puternica cu cat se alatura altor colegi din Consiliul Afaceri Externe (Foreign Affairs Council) ce apar in captura de mai sus. Si astfel ajungem la un al doilea motiv pentru care spunem astazi „Bravo” Ministerului de Externe al Romaniei – din ce in ce am observat mai mult faptul ca mesajele institutionale ale MAE sunt insotite de imagini reprezentative. Acest lucru sparge monotonia unui mesaj text si ofera si posibilitatea utilizatorilor de a „vedea” o parte din activitatea reprezentantilor diplomatiei romanesti. De asemenea, postarile pe Twitter includ si hashtag-uri relevante (in cazul de mai sus #FAC sau #FreeSavchenko), pozitionand astfel mesajul intr-un context global de discutii virtuale.

In ultimii doi ani de fapt, se poate observa cu usurinta o crestere dinamica a activitatii de comunicare a MAE pe retelele sociale. De altfel, Ilan Manor, masterand la Universitatea din Tel Aviv si blogger pe digdipblog.com, a realizat in 2014 hartă virtuală a legăturilor pe Twitter dintre ministerele de externe din 70 de țări de pe întreg globul. La solicitarea solicitarea DigitalDiplomacy.ro, Ilan a analizat poziția Ministerului de Externe român în rețeaua virtuală a ministerelor de externe pe Twitter, analiza de unde a rezultat faptul ca MAE are o poziție strategică în rețeaua socială a ministerelor de externe la nivel mondial, cu posibilitatea de a disemina mesaje de politică externă în întreaga rețea.

Pozitiile oficiale pe canalele online, in special Twitter, sunt recomandate in momente de tensiune sau de “valtoare” mediatica, atunci cand reactiile institutionale trebuie sa fie rapide si concise. De remarcat si calitatea retweet-urilor – o buna parte dintre ele fiind jurnalisti, ambasadori sau alti ministri de externe – cu siguranta o audienta importanta pentru MAE.

You Might Also Like

Published by

Andreea Hanganu

Peste 6 ani de experienta in comunicare si relatii publice, organizare de evenimente si comunicare online. Timp de 4 ani am coordonat strategia de comunicare in social media pentru una dintre cele mai mari reprezentante diplomatice din Romania, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *