open-goverment-slider

Club informal privind participarea Romaniei la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa

15 Flares 15 Flares ×

Joi pe 13 februarie am participat la prima intalnire a clubului OGP (Open Government Partnership), eveniment organizat de Departamentul de Servicii Online si Design din cadrul Guvernului Romaniei. Scopul  intalnirii a fost acela de a reuni membrii ai societatii civile, mediul academic si institutii publice laolalta pentru a veni cu idei apropo de noul Plan național de actiune (iulie 2014 – iunie 2016) pentru implementarea angajamentelor asumate prin participarea la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa. In Romania, Departamentul de Servicii Online si Design condus de domnul Radu Puchiu este coordonatorul oficial al proiectului de OGP si cel insarcinat cu popularizarea acestuia atat in randul institutiilor publice cat si in randul societatii civile.

Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa (Open Government Partnership) este un acord international ce vizeaza angajarea guvernelor in promovarea transparentei, combaterea coruptiei si utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare si dialogul cu cetatenii, in special prin elaborarea si implementarea de politici in domeniul datelor publice deschise. Romania a aderat la aceasta initiativa in anul 2012, moment la care a creat si un Plan national de actiune 2012-2014 pentru implementarea angajamentelor asumate. Puteti gasi aici o evaluare independenta a angajamentelor luate de Romania si modul in care ele au fost duse sau nu la bun sfarsit.

Daca va intrebati ce sunt datele deschise, ele sunt date produse sau deainute de catre autoritaaile publice, care sunt puse la dispoziaia cetaaenilor in mod gratuit, liber de accesat, reutilizat si redistribuit. Datele deschise se caracterizeaza, in principal, prin urmatoarele:  sunt procesabile prin mijloace automate, sunt furnizate intr-un format deschis, asupra caruia nicio entitate nu deaine control exclusiv si, de asemenea, beneficiaza de o licenta deschisa, care permite folosirea libera a datelor, inclusiv in scop comercial, fara ca aceasta sa fie limitata prin drepturi de proprietate intelectuala.

In 2013, 17 ministere au desemnat persoane responsabile pentru activitatea de publicare a datelor deschise și au inceput inventarierea seturilor de date disponibile si susceptibile de a fi prezentate in format deschis. Ce a rezultat a fost portalul data.gov.ro, un loc centralizat in care putem gasi informatii in format deschis de la diverse ministere sau agentii guvernamentale. De exemplu, puteti gasi, printre altele, date privind participarea militarilor romani la misiuni internationale sau catalogul national al preturilor medicamentelor autorizate de punere pe piata sau chiar situatia unitatilor sanitare si a paturilor in unitati sanitare, pe judeae, la 31 decembrie 2012. Sunt 102 seturi de date in acest moment pe portal insa acesta este doar inceputul, ne spun coordonatorii. Demersul nu este usor, sunt anumite institutii care nu inteleg sau nu sunt dispuse sa isi deschida inca datele catre public. De asemenea, mai exista controverse in jurul tipului date care ar trebuie deschise de o institutie – pot fi deschise doar date (informatii) pe care institutia respectiva le genereaza sau ar tebui ca acest institutie sa deschida si datele pe care le are dar care sunt generate de o alta.

Romania este inca la inceput de drum in ceea ce priveste deschiderea datelor cu caracter public. Datele, o data deschise, pot fi refolosite, asa cum va spuneam mai sus, inclusiv in interes comercial – deci mediul de afaceri ar putea benefia, in timp,  de pe urma informatiilor oferitepe data.gov.ro. De exemplu, autoritatile locale se pot folosi de acestea pentru a crea aplicatii speciale  care sa vina in sprijinul cetatenilor (in domenii precum transport, educatie, sanatate). De asemenea, informatiile oferite in format deschis ne pot arata cum este cheltuit bugetul national sau local. In acest sens, printre primele proiecte ale Guvernului Romaniei a fost cel de a publica Bugetul de Stat pe 2013 in format deschis.

You Might Also Like

Published by

Andreea Hanganu

Peste 6 ani de experienta in comunicare si relatii publice, organizare de evenimente si comunicare online. Timp de 4 ani am coordonat strategia de comunicare in social media pentru una dintre cele mai mari reprezentante diplomatice din Romania, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

2 thoughts on “Club informal privind participarea Romaniei la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa”

  1. Pingback: Premiile OGP 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *