forum-european-pentru-politici-diplomatice

Diplomatia publica, vedeta pentru o zi in Romania

0 Flares 0 Flares ×

La inceputul saptamanii trecute, mai exact pe 16 septembrie, am participat la Forumul European al Diplomatiei Publice, organizat la Bucuresti la initiativa si sub coordonarea Consilierului prezidential domnul Dan Dima si a Sefului Cancelariei Prezidentiale domnul Cristan Diaconescu.

Evenimentul a fost primul de o asemenea anvergura pe acest domeniu in Romania si a readus in prim plan discutia despre nevoia infiintarii unui Departament / unei echipe de specialisti care sa formuleze si sa gestioneze diplomatia publica a tarii.

In deschiderea conferintei am ascultat discursurile unora dintre cele mai importante si influente personalitati din Romania, care au explicat rolul diplomatiei publice in conturarea unui viitor mai bun pentru tara noastra, prin prisma pozitiei dumnealor. De asemenea, au avut cuvantari si reprezentanti ai corpului diplomatic si ai mediului de afaceri din Romania.

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a fost primul care a punctat la acest eveniment importanta unei abordari coorente in ceea ce priveste comunicarea atat la nivel intern, cat si la nivel extern, dar si faptul canu doar clasa politica are responsabilitati in ceea ce priveste imaginea Romaniei in strainatate, ci fiecare dintre noi.

Tot in prima parte a conferintei am fost placut surprinsa de discursul E.S. Ambasadorul Republicii Polone la Bucuresti, domnul Marek Szczygieł, care s-a concentrat pe diplomatia digitala ca arie distincta a diplomatiei publice. Acesta a indicat faptul ca Ministerul Afacerilor Externe polonez trece printr-o perioada de schimbari dramatice pentru a se adapta la cele mai avansate moduri de comunicare si interactiune cu publicurile straine, motivatia fiind simpla  “pentru ca acolo sunt oamenii”. E.S. a prezentat multe din avantajele si provocarile noilor media si ale retelelor sociale pe care si noi le-am indicat in articole precedente, dar a punctat la finalun aspect foarte important, acela ca diplomatia digitala reprezinta viitorul.

Pentru extrase din discursurile rostite in deschiderea conferintei, puteti accesa articolul de pe website-ul partenerului media al Forumului, caleaeuropeana.ro.

Partea cea mai interesanta a fost,  insa, in opinia mea, cea de-a doua sectiune a conferintei, a panelului academic. Acesta a fost format din patru dintre cei mai reprezentativi specialisti in domeniu la nivel mondial, Directorul Institutului pentru Diplomatie Publica al University of South California (USC), domnul Philip Seib, Directorul Institutului pentru Diplomatie Publica si Comunicare Globa al George Washington University, domnul  Sean Aday, Coordonatorul Programelor de Master in Public Diplomacy (USC), domnul Nicholas J Cull si Profesorul asociat al George Washington University si fost purtator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, domnul PJ Crowley. Prelegerile acestora, pe diverse aspecte legate de diplomatie publica, au fost urmate de cele ale unor reprezentanti ai mediului academic din Romania, care au mentionat printre altele importanta includerii diplomatiei publice ca arie de studiu pentru profesionalizarea domeniului.

Fiecare dintre cei patru speakeri au impartasit din viziunea lor asupra diplomatiei publice, fie din perspectiva academica, fie profesionala, iar in continuare va voi prezenta cateva dintre cele mai importante idei, relevante si pentru formularea si gestionarea diplomatiei publice a Romaniei:

– In opinia lui Philip Seib:

 • Diplomatia publica nu ar trebui sa promita mai mult decat poate oferi;
 • Pentru o diplomatie publica eficienta, un prim pas il reprezinta identificarea tututor punctelor tari, printre care se afla si cetatenii, care pot indeplini rolul de ambasadori;
 • Diplomatia publica si diplomatii trebuie sa recunoasca impactul tranformativ al noilor media si al retelelor sociale, avand in vedere ca asteptarile oamenilor in materie de comunicare s-au schimbat radical.

– Sean Aday, pe de alta parte, a oferit urmatoarele directii:

 • Pentru o diplomatie publica eficienta trebuie facuta o distinctie clara intre ce imagine avem despre noi insine si ce imagine au ceilalti despre noi;
 • Diplomația publica nu este propaganda;
 • Diplomatia publica implica informare, dar incearca sa influenteze atitudini;
 • Diplomatia publica trebuie sa aiba un obiectiv strategic;
 • Pentru a face fata provocarilor diplomatiei digitale, trainingurile in utilizarea retelelor sociale sunt imperative.
 • Importanta diplomatiei digitale vine din posibilitatea de a interactiona cu grupuri, comunitati;  Internetul nu reprezinta o masa de oameni, ci este compus din  retele de oameni care se suprapun mai mult sau mai putin.

– Nicholas J Cull a vorbit despre diplomatie publica in primul rand din perspectiva academica:

 • Diplomatia publica este compusa din cinci elemente principale: Ascultarea – pentru a intelege publicurile catre care te adresezi; Advocacy – pentru a te prezenta si a explica anumite aspecte; Diplomatie culturala – pentru a expune cetatenii altei tari la propria cultura; Schimburi –pentru a facilita întalniri intre proprii cetateni si cei ale altor tari; Transmisiuni internationale –pentru a-ti transmite propriile opinii, viziuni, idei etc., prin intermediul televiziiunii, a radioului si a internetului.
 • In ceea ce privește diplomatia digitala, indicatori precum numarul de Like-uri si de followeri sunt iluzorii, deoarece mai importanta este relatia care se construieste cu audienta; Daca “engagement” / “interactiunea” era un element important si inainte, acum este central;
 • Competentele clasice sunt inca relevante;
 • Cuvintele sunt importante, dar politicile sunt si mai importante.

– Apoi PJ Crowley a vorbit din perspective celui care a profesat la cel mai inalt nivel in acest in domeniu:

 • Actorii non-statali au un rol important in diplomatia publica ;
 • Grupuri informale create online vor îincerca sa transforme influenta virtuala in putere politica;
 • Puterea hard va fi din ce in ce mai costisitoare din punct de vedere al imaginii atunci cand va fi utilizata, pe cand puterea soft ofera din ce in ce mai multe oportunitati pentru influențarea publicurilor si pentru obtinerea de legitimitate;
 • Legitimitatea inseamna putere asupra opiniei; Legitimitatea este greu de obtinut, usor de pierdut si costisitor de refacut;
 • O combinatie eficienta intre diplomatie publica traditionala si social media are potentialul de a schimba perceptiile asupra unei tari;

La final imi exprim bucuria ca acest eveniment a avut loc in Romania, ca diplomatia publica a devenit un domeniu de interes la noi in tara si ca am avut ocazia sa ii vad si sa ii ascult pe toti cei care au fost prezenti pe scena. De asemenea, a fost o ocazie foarte buna de a cunoaste alte persoane interesate de diplomatie publica, precum cei care au obtinut invitatie la acest eveniment.

Asadar, astept cu entuzism urmatorul eveniment pe aceasta tema sau pe teme conexe in Bucuresti.

P.S. Pentru cei care l-au ratat, doamna Tara Sonenshine, fost Subsecretar de Stat al SUA pe probleme de Diplomatie Publica si Afaceri Externe, a transmis un mesaj pentru Forumul European al Diplomatiei Publice la Bucuresti, care a fost publicat in Romania Libera, iar and Prof. Philip Seib a scris un op-ed in Huffington Post despre eveniment si despre diplomatia publica a Romaniei.

You Might Also Like

Published by

Andra Alexandru

Specialist în Comunicare și Relații Internaționale, cu experiență profesională în diplomație publică și comunicare instituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *