Agerpres

O nouă eră a jurnalismului. Adaptare sau dispariție.

62 Flares 62 Flares ×

În această toamnă, odată cu seria de interviuri deschisă de Ambasadorul Olandei în România, începem și o nouă secțiune pe platforma noastră, aceea dedicată invitaților. Vom avea personalități din sectorul public din România și din străinătate care vor vorbi despre viziunea lor asupra comunicării digitale, atât pentru utilizarea la nivel instituțional, cât și personal. Scopul tuturor acestor inițiative este acela de a vă oferi conținut de calitate și povești care să vă inspire.

Primul guest blogger al digitaldiplomacy.ro este Alexandru Giboi, Directorul General al agenției naționale de presă Agerpres, care ne prezintă din perspectiva sa importanța și impactul tehnologiilor digitale asupra comunicării instituționale, precum și modul în care Agerpres s-a adaptat acestor noi provocări.

Mulțumim, Alex, și îţi urăm mult succes!

 

O nouă eră a jurnalismului. Adaptare sau dispariție.

Am ajuns într-un moment în care zilele în care cumpăram ziarul de la chioscul din colț, îl despătuream și îl “savuram” la o cafea sunt doar amintiri nostagice. Oamenii care încă mai preferă senzația și mirosul hârtiei proaspăt tipărite sunt deja percepuți ca excentrici. Adevărul este că la ora actuală sunt 4.3 miliarde de oameni pe Pămînt care folosesc telefoane mobile, iar 1.08 miliarde sunt utilizatori de smartphone-uri. A ignora această realitate ar fi o pură încăpățânare. Publicul s-a schimbat, a evoluat și a devenit mai pretențios, iar insitituțiile sunt obligate să țină pasul cu el.

Suntem într-un moment în care societatea se schimbă, iar digitalizarea serviciilor este obligatorie. Procesul este însă anevoios, mai ales pentru entitățile cu istorie îndelungată în lumea offline, cum este și cazul AGERPRES. Schimbarea de orice fel, fie ea și într-o direcție pozitivă, întâmpină de fiecare dată forțe reactive fie ele persoane, instituții sau reglementări ancorate în realitatea trecutului. Am demarat însă o complexă procedură de schimbare organizațională și sunt pregătit să depun toate eforturile pentru a alinia toate aceste elemente pentru un rezultat benefic în interesul instituției pe care o conduc.

Anul acesta a avut loc rebranding-ul și repoziționarea AGERPRES, ocazie cu care identitatea grafică a agenției s-a schimbat. În plus, pagina web a fost regândită în întregime pentru a face față noilor cerințe ale consumatorului de știri. Am început din acest punct pentru că eu cred cu tărie în faptul că pagina web a unei agenții de presă este unul dintre cele mai importante bunuri ale sale. Acesta este “locul” virtual în care se întâlnesc toate categoriile noastre de public și în care se livrează către ei produsul nostru cel mai de preț: știrile.

Noua platformă online AGERPRES a fost creată pornind de la comportamentul vizitatorului care are nevoie de acces rapid la informație. Astfel, la nivel de uzabilitate, vizitatorul interacționează cu o interfață prietenoasă care îi oferă acces facil la informație. În ceea ce privește zona de accesibilitate, noul site AGERPRES este creat pe o platformă robustă, cu o implementare grafică adaptivă ce livrează utilizatorului o interfață adaptată dispozitivului de pe care navighează.

Efectele acestor modificări nu au întârziat să apară, iar numărul vizitatorilor unici pe zi s-a mărit de 5 ori în doar câteva luni. Pe lângă modificările de structură și accesibilitate ale agerpres.ro, eforturile noastre au fost dublate printr-o strategie coerenta de maximizare a prezenței în zona rețelelor de online social networking. AGERPRES dispune așadar atât de pagini dedicate care răspândesc content-ul informațional cât și de instrumente integrate direct în pagina web proprie pentru rețele precum Facebook, Twitter, Google+ sau Youtube. Acestea permit autentificarea socială, distribuirea ușoară a informațiilor de interes și comentarea articolelor direct din rețelele sociale.

În plus, în acest moment se lucrează la ultimele detalii penru lansarea unor aplicații mobile AGERPRES pentru Android și IOS. Astfel cei aproximativ 2.5 milioane de români posesori de smartphone vor avea știrile AGERPRES la buricul degetelor lor cât de curând.

Exemplul AGERPRES arată foarte clar avantajele pe care le poate aduce unei instituții implementarea corectă a unei strategii de online. Ne aflăm, fără îndoială, într-o eră a informației, iar datorită accesibilității ridicate la aceasta, loialitatea consumatorului începe să dispară în momentul în care nu reușești să ții pasul cu ultimele tendințe tehnologice. La fel de evident este și că cine nu va reuși să își găsească identitatea în această nouă realitate socialăva dispărea. În următorii ani urmează o selecție în care publicul va alege doar acele instituții care au înteles cum să folosească noile canale de comunicare și să le ofere în cel mai eficient mod informațiile de care au nevoie.

Alexandru Giboi 

Director General

Agerpres

You Might Also Like

Published by

Andra Alexandru

Specialist în Comunicare și Relații Internaționale, cu experiență profesională în diplomație publică și comunicare instituțională.

One thought on “O nouă eră a jurnalismului. Adaptare sau dispariție.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *