IMG-cover

Interviu: David Tunney, Coordonator Social Media pentru diplomația europeană

29 Flares 29 Flares ×

Mulți dintre noi atunci când auzim expresia diplomație digitală ne gândim automat la activitățile unui stat suveran în relații internaționale. Însă acestea sunt întreprinse și de către entități suprastatale, precum Uniunea Europeană. Mai mult, Uniunea Europeană nu doar că utilizează cu success oportunitățile oferite de tehnologiile digitale pentru a promova valorile europene, ci a fost printre primii actori la nivel mondial care au dezvoltat și implementat o strategie de comunicare pentru social media.

Prin intermediul interviul pe care ni l-a acordat domnul David Tunney(@DavidJTunney), Coordonator al comunicării prin noile media și rețelele sociale pentru Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) în cadrul Diviziei pentru Comunicare Strategică, vom vedea ce rol joacă social media pentru diplomația europeană, ce platforme utilizează Serviciul și de ce, dar și ce poate România învăța pentru propria comunicare externă.

 

1. Ce rol au rețelele sociale pentru Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE)?

Diplomația tradițională este transformată de rețelele sociale și de comunicare online. Tehnologia este folosită pentru schimbul de informații și colectarea de informații și alte instrumente relevante pentru diplomație. Social media pot juca un rol important pentru acestă diplomația digitală în curs de dezvoltare, prin promovarea valorilor fundamentale ale UE în materie de democrație, drepturile omului, statul de drept și cooperarea internațională. Prin urmare, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), a făcut o alegere strategică de a folosi social media ca un instrument diplomatic digital pentru comunicare externă, ​​dialog și angajament politic.

2. Care dintre platformele social media sunt cele mai eficiente pentru a vă transmite mesajele?

Diferite platforme sunt utile pentru a ajunge la audiențe diferite. Facebook este vital pentru interacțiunea cu oamenii și pentru evidențierea anumitor activități ale Înaltului Reprezentant și ale SEAE în general. Flickr este important ca resursă foto pentru oameni care sunt interesați de politică externă și, de asemenea, pentru a crea o identitate vizuală pentru SEAE.

De asemenea, noi lucrăm într-un ciclu de știri de politică externă de 24 de ore și care traversează toate fusele orare. Evenimente pot avea loc oriunde în lume, în orice moment, iar Twitter este o modalitate foarte eficientă de a reacționa. Twitter oferă un mod rapid și ușor de a trimite mesaje a reacționa la aceste evenimente. Un exemplu recent a fost acordul nuclear cu Iranul, care a fost intermediat de la Geneva. După cum știți, Catherine Ashton a condus discuțiile dintre comunitatea internațională și Iran. La 02.55 dimineața purtătorul său de cuvânt, Michael Mann (@EUHighRepSpox), a dat vestea pe Twitter, iar tweet-ul lui „#EU High Rep #Ashton: We have reached agreement between E3+3 and Iran” a fost retransmis de sute de ori.

În plus, utilizăm din ce în ce mai mult „Storify”, deoarece reunește multe elemente diferite, Twitter, Facebook și agenții de știri online. Spre exemplu, l-am folosit pentru săptămâna Adunării Generale a ONU și Summit-ul Parteneriatului Estic.

eeas and social media

Sursa: http://eeas.europa.eu/social_media/index_en.htm

3. De când SEAE a introdus o Strategie pentru Social Media, considerați că există o abordare mai coordonată a conturilor din întreaga lume și un mai bun management al conținutului?

Strategia noastră de social media a fost importantă pentru noi deoarece a oferit o explicație clară pentru ce utilizăm rețelele sociale și de ce. Am elaborat pentru prima oară o strategie de social media în 2011, care a fost aprobată de conducerea SEAE și pe care apoi o actualizăm în fiecare an. Este utilă pentru personalul nostru care se ocupă de comunicare nu doar la sediul central de la Bruxelles, dar și în delegațiile noastre din întreaga lume. În prezent avem peste 60 de delegații care utilizează platforme de social media pentru diverse forme de comunicare, angajament și diplomație publică. Având o strategie, de asemenea, ne permite să avem o abordare mai coordonată a conținutului și pentru a rula campanii comune.

4. Credeți că diplomația digitală este necesară și pentru statele membre ale Uniunii Europene?

Există mai multe state membre ale UE și miniștri de externe care folosesc foarte mult social media și instrumente digitale. Pentru mai multe țări diplomația digitală a devenit o parte esențială a activității diplomatice, în timp ce alte țări sunt abia la început în ceea ce privește utilizarea uneltelor sale. Oricare ar fi situația din fiecare stat membru, este clar că situația va evolua și că social media – în orice formă – vor juca un rol tot mai important.

5. Pentru SEAE, care sunt următorii pași în comunicarea prin social media?

Noi intenționăm să continuăm succesul pe care l-am avut în ultimii doi ani și să ne extindem în e social media, având și mai mulți ambasadori ai UE care să folosească Twitter cu scop profesional. În prezent avem 20 de ambasadori ai UE care folosesc Twitter. De asemenea, ne-am propus să mobilizăm delegațiile noastre, astfel încât să avem mai multe campanii comune – în special în jurul zilelor europene și internaționale în 2014.

You Might Also Like

Published by

Andra Alexandru

Specialist în Comunicare și Relații Internaționale, cu experiență profesională în diplomație publică și comunicare instituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *