Anthony Simon

Anthony Simon: ”Cea mai mare provocare pentru comunicarea noastră este ca aceasta să fie relevantă, interesantă și utilă.”

30 Flares 30 Flares ×

În doar câțiva ani, Guvernul Marii Britanii a reuști să revoluționeze modul în care comunică online, lansând un singur domeniu guvernamental, GOV.UK și transformând modul în care rețelele sociale sunt utilizate pentru comunicarea de știri și informații despre activitatea Cabinetului.

Alte guverne din Europa, inclusiv cel din România, privesc cu interes utilizarea eficientă a social media pentru comunicarea mesajelor guvernamentale către categorii diferite tipuri de public, atât intern cât și extern și sunt dornice să învețe.

Recent am publicat un interviu cu Sean Larkins (@SeanLarkins1), Director Adjunct al Departamentului de Comunicare Guvernamentală pentru Cabinetul Primului Ministru și pentru Cabinet Office, cu privire la comunicarea guvernamentală dintr-o perspectivă strategică, iar acum vă oferim un interviu special cu accent pe dimensiunea digitală a comunicării guvernamentale.

Dl Anthony Simon (@anthonysimon), Directorul Departamentului de Comunicare Digitală (@ukgovcomms) pentru Guvernul Marii Britanii (@number10gov) și Cabinetul Primului Ministru (@cabinetofficeuk), a fost deschis în a împărtăși cu noi ideile sale cu privire la provocările și beneficiile mediului digital pentru administrația publică în general, precum și cu privire la povestea de succes a guvernului britanic.

Am făcut mai mult pentru a încuraja funcționarii noștri publici să utilizeze rețelele sociale pentru a interacționa cu publicul. Nu mai putem fi văzuți doar ca birocrați fără chip; avem nevoie să ascultăm, să contribuim și să interacționăm cu oamenii pe care îi servim.

1. Cum considerați evoluția utilizării rețelelor sociale de către Guvernul Marii Britanii și Cabinetul Primului Ministru, în ultimii ani?

Am realizat câteva schimbări consistente în ceea ce privește utilizarea rețelelor sociale. Am creat conținut care este mult mai interesant, cum ar fi prin utilizarea graficelor și fotografiilor. Acest lucru a avut ca rezultat o mai mare frecvență de împărtășire a conținutului postat decât înainte.

Am făcut, de asemenea, mai mult pentru a încuraja funcționarii noștri publici să utilizeze rețelele sociale pentru a interacționa cu publicul. Nu mai putem fi văzuți doar ca birocrați fără chip; avem nevoie să ascultăm, să contribuim și să interacționăm cu oamenii pe care îi servim. Dar realizăm acest lucru într-un mediu de susținere, oferind principii directoare pentru utilizarea rețelelor sociale, astfel încât personalul nostru să aibă o mai bună înțelegere a beneficiilor și riscurilor acestei abordări.

2. Care au fost cele mai mari provocări pentru ca tranziția comunicării Guvernului în era digitală să fie de succes? Și care au fost beneficiile utilizării canalelor digitale pentru comunicarea instituției dumneavoastră?

Cea mai mare provocare pentru comunicarea noastră este ca aceasta să fie relevantă, interesantă și utilă. Acum câțiva ani, nu excelam la nicio categorie mai sus menționată. Guvernul britanic  avea sute de website-uri separate, care nu făceau altceva decât să deruteze utilizatorul. Acum avem doar un singur website pentru Guvernul Marii Britanii (GOV.UK). Acest lucru oferă un spațiu unic pentru tot conținutul, toate servciile și tranzacțiile guvernamentale. Aceasta duce la o experiență unitară, iar utilizatorii obțin mai rapid informațiile de care au nevoie. Canalele digitale sunt acum frecvent locul unde oamenii merg în primă instanță pentru a obține informații. Guvernul s-a ridicat la nivelul provocării de a folosi social media și alte site-uri web pentru a ajunge la publicul său. Principalele provocări au fost de a se asigura că avem comunicatori pregătiți pentru era digitală. La sfârșitul anului 2013, am revizuit capacitatea noastră de comunicare în era digitală. Un grup de experți externi ne-a spus că în timp ce guvernul stătea bine în ceea ce privește comunicarea digitală, acest lucru era compensat de capacitatea publicul nostru, care creștea într-un ritm mai alert. Noi oferim în prezent comunicatorilor noștri sprijinul, orientarea și formarea de care au nevoie pentru a continua să le îmbunătățim abilitățile.

3. Care considerați a fi principalele trei evenimente, offline sau online, pentru care prezența pe rețelele sociale a avut un impact semnificativ?

Am participat la mai multe evenimente cărora le-am dat un impuls major cu prezența noastră digitală. Acestea includ:

Jocurile Olimpice de la Londra, 2012 – Departamentul de Comunicare Digitală al Guvernului a fost responsabil pentru asigurarea bunei funcționări a Jocurilor dintr-o perspectivă guvernamentală. Aceasta a inclus o echipă de social media care a răspuns la întrebările adresate de mass-media și public.

Summit-ul G8, Irlanda de Nord 2013 – Guvernul Marii Britanii și Cabinetul Primului Ministru au condus o echipă de social media de la eveniment. Aceasta a avut ca obiectiv interacțiunea cu ONG-urile și organizațiile caritabile  și a transformat summitul G8 în cel mai discutat eveniment de acest gen în mediul online din istorie.

Summit-ul NATO, Țara Galilor 2014 – Guvernul Marii Britanii și Cabinetul Primului Ministru au fost integrate în operațiunea principală de comunicare. Din nou, au reușit să transforme summitul NATO în cel mai dezbătut eveniment în mediul online.

4. Cât de important considerați că este a avea și a actualiza periodic o strategie de social media pentru comunicarea Guvernului? Cum a luat formă această politică social media și ce tip de mesaje, postări sau raspunsuri determină un angajament mai mare pentru conturile dumneavoastră și echipa pe care o gestionați?

Strategia este în mod deliberat simplă, pentru a o face cât mai accesibilă pentru tot personalul. Politica social media a fost dezvoltată în colaborare cu colegi din întregul guvern, inclusiv cu Departamentul Comunicării Digitale al Guvernului, Departamentul Resurse Umane și cel de proprietate și etică.  Măsura în care are loc nivelul de angajament este responsabilitatea departamentului sau echipei care se ocupă de acest lucru.

5. Care credeți că este impactul comunicării digitale pe relația cu mass-media tradiționale? Canalele mass-media vă urmăresc conturile digitale pentru a obține informații?

Cu siguranță folosim acum rețelele sociale pentru a influența agenda zilnică a știrilor tradiționale. Multe anunțuri făcute acum sunt transmise mai întâi pe canalele digitale. De exemplu, când Primul Ministru anunță noi miniștri, anunțurile sunt acum realizate prin intermediul contului @Number10gov. Acesta ajunge la aproape 3 milioane de utilizatori, față de doar un grup restrâns de părți interesate.

6. Care este, în opinia dumneavoastră, următoarea frontieră pentru comunicarea guvernelor pe social media? Și ce oportunități aduce 2015 pentru uvernul Marii Britanii și Cabinetul Primului Ministru?

Vizualizarea va fi, probabil, principala temă pe anul 2015. Este vorba despre crearea de conținut captivant și vizual interesant. Acest lucru este adesea dificil de realizat, dar atunci când este făcut în mod corespunzător, într-adevăr ridică nivelul de interacțiune. Aceasta este următoarea frontieră, dar și o oportunitate importantă pentru noi pe parcursul anului.

7. Care este, în opinia dumneavoastră, factorul cel mai important pentru orice comunicare realizată de guverne, inclusivcel al România, pentru a fi eficientă pe social media?

Aș spune că e vorba de conținut. Amintiți-vă că pe rețelele sociale Guvernul concurează pentru spațiu pe feed-urile oamenilor, pe Twitter și Facebook, cu prieteni și alte conturi de profil înalt. Conținutul nostru trebuie să fie interesant, de încredere și de cea mai înaltă calitate.

You Might Also Like

Published by

Andra Alexandru

Specialist în Comunicare și Relații Internaționale, cu experiență profesională în diplomație publică și comunicare instituțională.

2 thoughts on “Anthony Simon: ”Cea mai mare provocare pentru comunicarea noastră este ca aceasta să fie relevantă, interesantă și utilă.””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *