First Tweet_Romanian Foreign Minister

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu si-a deschis cont pe Twitter

64 Flares 64 Flares ×

Ministrul Roman de Externe domnul Bogdan Aurescu are un cont de Twitter oficial – @BogdanAurescu.

Contul a fost lansat pe 1 septembrie 2015, o data cu deschiderea Reuniunii anuale a Diplomatiei Romane. Reuniunea este destinata comunicarii directe dintre Ministerul Afacerilor Externe, sefii misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei din strainatate, directorii institutelor culturale romanesti din strainatate, reprezentantii autoritatilor romane cu competente in domeniul politicii externe, precum şi cu alti invitati straini sau romani.

First Tweet_Romanian Foreign Minister

La invitatia echipei noastre, domnul ministru declara ca:

Deschiderea unui cont de Twitter a fost un pas firesc,  având în vedere rolul din ce in ce mai important pe care il au retelele sociale in a aduce diplomatia traditionala mai aproape de cetateni si necesitatea integrarii in retelele diplomatice virtuale. MAE a luat decizia strategica de a utiliza instrumentele digitale in comunicarea sa externa, deoarece, ca institutie fundamentala si de elita a statului, trebuie sa-si consolideze o identitate in peisajul diplomatic digital si sa-si adapteze comunicarea noilor tehnologii.

Contul domnului ministru a strans pana in prezent 165 de followers, dintre care 100 au demonstrat interes inca din prima zi de la lansare. Printre cei care urmaresc contul domnului ministru se numara jurnalisti, bloggeri, analisti politici, ambasadori (atat straini cat si romani) precum si institutii relevante pentru activitatea ministrului si ministerului de externe. Conform statisticilor oferite de echipa de comunicare a Ministrului de Externe, primul sau tweet a generat aproximativ 11.300 de impresii, semn ca exista interes si asteptari de comunicare din partea unei comunitati active online.

Ministerul Afacerilor Externe a demonstrat in ultimii doi ani un interes real fata de noile tehnologii si modul in care canalele online de comunicare pot fi integrate in strategia de comunicare institutionala. Ministerul este activ, la nivel institutional, atat pe Facebook (Ministry of Foreign Affairs, Romania) cat si pe Twitter (@MAERomania), atrangand aproximativ 20.000 fani si followers si ocupand unul dintre locurile fruntase in randul institutiilor publice active in spatiul social media local – de fapt, contul de Twitter al ministerului este cel mai urmarit din tot corpul Guvernului (aprox. 5,600).

In ultimii ani, Twitter a devenit canalul ales pentru diplomatie digitala, conform celui mai recent studiu Twiplomacy. Studiul include, printre altele, o analiza a activitatii pe Twitter a Presedintelui Romaniei, Primul Ministru, Guvernului si Ministerului de Externe. Intr-o alta analiza realizata la cererea echipei DigitalDiplomacy.ro si publicata pe digdipblog.com, un blog creat in cadrul unui proiect de cercetare al Universitatii pentru studiul diplomatiei digitale de catre Ilan Manor, student la master la Universitatea din Tel Aviv, Romania ocupa un loc central in reteaua virtuala a ministerelor de externe pe Twitter. A obtinut punctaje relativ mari la parametrele in-degre si out-degree si un punctaj extrem de ridicat la parametrul betweenness. Astfel, Ministerul de Externe roman are o baza mare de conturi care ii urmăresc activitatea in mediul online, este conectat cu multe alte ministere de externe si serveste drept nod important de informatii, ilustrand potentialul diplomatiei digitale a Romaniei.

Pot-diplomatiei

Cu siguranta lansarea contului oficial de Twitter al Ministrului se incadreaza in planul de implinire a acestui potential si poate juca un rol semnificativ in castigarea unui rol fruntas in sfera de influenta diplomatica regionala si internationala. Le dorim succes si ii vom urmari cu atentie, ceea ce recomand si cititorilor nostri!

You Might Also Like

Published by

Andreea Hanganu

Peste 6 ani de experienta in comunicare si relatii publice, organizare de evenimente si comunicare online. Timp de 4 ani am coordonat strategia de comunicare in social media pentru una dintre cele mai mari reprezentante diplomatice din Romania, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *