Nu am mai apucat sa scriem foarte mult pe blog in ultima perioada, desi s-au intamplat multe lucruri interesante in zona de comunicare institutionala si canale online. Astfel ca am ales sa strangem o colectie de informatii punctuale si utile care credem ca va vor servi cu folos.
Civic Alert
Zilele trecute s-a lansat Civic Alert, o modalitate simpla si rapida de a trimite sesizari, initiative si propuneri catre unitatile administrative ale statului (primarii, administrarea parcurilor si a infrastructurii urbane, de mediu, constructii, curatenie, etc, etc).
Este vorba despre o simpla aplicatie de mobil prin care orice utilizator poate trimite sesizarea in mai putin de 30 de secunde, in 3 pasi simpli: Fotografie, Locatie, Descriere. Sesizarile Cetatenilor ajung instant in atentia Autoritatilor si se pare ca putem urmari si modul in care sesizarea noastra este solutionata. Aplicatia este disponibila si in App Store si pe Google Play. Urmariti mai multe pe pagina oficiala de Facebook sau pe website.
Facebook chat cu Ambasadorul SUA in Romania
Ambasada SUA la Bucuresti organizeaza joi, 19 noiembrie, la ora 15:00, o discutie online, prin care invita pe oricine sa intre in dialog cu domnul Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania.Din ce stim, este primul astfel de chat organizat de o ambasada la Bucuresti si cred ca este o oportunitate frumoasa de a deschide larg caile de dialog, astfel ca va invit sa participati si sa intrati in dialog cu dansul! Domnul Klemm nu este la prima astfel de initiativa digitala – la cateva zile de la sosirea la Bucuresti a publicat un scurt mesaj video (in limba romana!) in care povesteste pe scurt ce anume il atrage la tara noastra si care vor fi principalele prioritati ale mandatului sau. Clipul a strans pana in prezent (aproximativ 2 luni) peste 76.000 de vizualizari.
Primul proiect de lege depus in Parlament via crowdsourcing digital
In iunie 2015, Mihai Sturzu, liderul tinerilor social democrati, a lansat un proiect interesant, prin care invita tinerii sa ii trimita idei ce pot fi transformate in proiecte de lege pe care el sa le propuna mai departe in Parlament, prin intermediul platformei http://startcusturzu.ro/.
In acel moment, el spunea ca „Democrația în care trăim se numește reprezentativă pentru că parlamentarii trebuie să reprezinte interesele cetățenilor. Clasa politică din România a ascultat prea puțin, până acum, ce vor și ce gândesc alegătorii și și-a urmat prea des interesele proprii și personale. Din acest motiv, noi, politicienii, ne aflăm într-o criză de legitimitate, dar și într-o criză de competențe.”
Iata ca, la 6 luni distanta, proiectul sau da roade – Bianca Lința i-a scris un mail acum cateva saptamani, in urma dezastrului de la Colectiv, prin care cerea instalarea obligatorie a detectoarelor de fum și a sistemelor automate de stingere a incendiilor. Cele 1.000 de like-uri necesare pentru a depune ideile de proiecte in Parlament s-au strans (conform regulii lui Mihai), astfel ca Bianca este prima persoana a carei idee are ceva sanse sa se transforme in legislatie. De obicei, un cetățean roman care doreste sa aiba o initiativa legislativa trebuie sa stranga minim 100.000 de semnaturi. E un exemplu frumos de implicare cetateneasca si democratie participativa si de aceea ii dorim mult succes lui Mihai cu platforma sa!
O platforma online in care societatea sa discute cu Guvernul
Cei de la Wall-street.ro s-au uitat atent peste programul de guvernare al noului Guvern si au aflat ca premierul Dacian Ciolos vrea sa creeze o platforma online prin care societatea sa discute cu Guvernul. O idee interesanta, speram sa se si concretizeze!
Aplicația Civic Alert este disponibilă și pentru Windows Phone.