IMG_0141

Primul hackathon care a reutilizat date guvernamentale

10 Flares 10 Flares ×

Așa cum v-am anunțat într-un articol anterior, în week-end-ul 22-23 februarie 2014 s-a desfășurat primul hackathon din România care a reutilizat date guvernamentale încarcate pe portalul data.gov.ro, cu scopul de a le transforma în aplicații utile cetățenilor.

Aproximativ 30 de programatori și activiști au lucrat aceste două zile pe bază de voluntariat și din interes pentru a demonstra că datele guvernamentale pot fi utilizate de către societatea civilă și de către mediul privat în moduri inedite.

Spre exemplu, aceștia au realizat o hartă interactivă a tuturor muzeelor din țară, cu detalii despre programul de funcționare și multe alte informații utile, o hartă a  tuturor spitalelor din România în funcție de specialitate și numărul de paturi disponibile, dar și o platformă înfățisând topul câștigătorilor licitațiilor publice directe atribuite în 2013 în funcție de valoarea și numărul de achiziții.

Și acestea sunt doar trei exemple din cele 11 proiecte realizate în intervalul de timp propus. Puteți citi despre toate aplicațiile mai pe larg aici, iar în următoarea perioadă vor fi și urcate pe datedeschise.ro.

Cu toate acestea, se pare că participanții s-au lovit și de probleme, cauzate fie de formatul în care sunt publicate datele, fie de modul în care sunt culese și centralizate de către autoritățile publice. Însă și acest lucru poate fi considerat pozitiv, deoarece odată identificate, aceste erori pot fi remediate.

Felicitări organizatorilor și așteptăm cu interes următorul proiect!

You Might Also Like

Published by

Andra Alexandru

Specialist în Comunicare și Relații Internaționale, cu experiență profesională în diplomație publică și comunicare instituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *