blogging-slider

Protestele din Kiev – ce se vede in social media?

11 Flares 11 Flares ×

Urmarim si noi cu ingrijorare, ca toti ceilalti, problemele si miscarile de strada din Ucraina. Dupa cum stiti, tensiunile s-au acumulat in urma deciziei Presedintelui  Viktor Yanukovych de a rupe angajamentele catre Uniunea Europeana (semnarea unui acord de asociere) in favoarea dezvoltarii relatiei dintre Ucraina si Rusia. Desi acest lucru s-a intamplat acum cateva luni, de cateva zile lucrurile au luat o turnura foarte grava, in conditiile unor confruntari intre protestatarii pro-europeni si liderii guvernului. Protestele au degenerat in adevarate lupte de strada in urma deciziei autoritatilor de a folosi arme de razboi pentru a descuraja demonstratiile din Piata Independentei din centrul orasului Kiev.

Fara a intra in discutii politice, am urmarit indeaproape fluxul de informatii dinspre media online. Principalele canale de comunicare au fostTwitter si YouTube, prin care protestatarii, jurnalistii, cetatenii Kiev-ului sau oficialitati au ales sa isi faca pozitia cunoscuta.

A fost infiintat un cont oficial de Twitter al protestelor, EuromaidanPR, care se pozitioneaza a fi Contul Oficial al Resistentei Nationale. Contul are peste 14.000 de followeri si posteaza noutati despre ce se intampla la Kiev, care este starea ranitilor, imagini si clipuri video din timpul protestelor, informatii despre deciziile autoritatilor si folosirea armelor, statusul negocierilor si multe altele. Exista de asemenea si un hashtag dedicat, #euromaidan, care agrega toate mentiunile de pe Twitter referitoare la conflictele din Ucraina si care numara deja mii de referiri.

twitter euromaidan

Tot pe Twitter, principalii lideri europeni au transmis fie mesaje de sustinere fie cereri catre guvernul ucrainian de a opri violentele si a gasi o cale pasnica de dialog. Printre acestia, Ministrul de Externe polonez Radosław Sikorski a postat pe contul sau oficial de Twitter informatii despre implicarea acestuia in aplanarea conflictului. De asemenea, Ministrul posteaza si imagini de la fata locului (fum, explozii, focuri de arma)

poland 1

poland 2

Ministrul de Externe britanic William Hague a transmis si el pe contul oficial de Twitter pozitia fata de violentele din Ukraina.

hague

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barosso a postat pe Twitter inca de pe 19 februarie faptul ca a discutat la telefon cu Presedintele Yanukovych despre situatia din Ucraina.

barosso

Ministerul de Externe al Germaniei a postat tot pe Twitter informatii despre mersul negocierilor:

german foreign office twitter

Pe contul oficial de Twitter al Casei Albe a fost postata in urma cu cateva ore o fotografie a Presedintelui Barack Obama in timp ce vorbea la telefon cu doamna Angela Merkel, Cancelarul Germaniei, referitor la protestele din Ucraina. De altfel, Statele Unite ale Americii au adoptat inca de timpuriu o pozitie hotarata de condamnare a violentelor din Ucraina, pozitie transmisa de asemenea si pe Twitter

obama merkel

white house

Ministerul de Externe al Rusiei a actualizat frecvent contul sau oficial de Twitter cu informatii referitoare la pozitia tarii fata de conflictul din Ucraina.

mfa rusia

mfa rusia 2

Acestea sunt doar cateva dintre reactiile si informatiile oficialilor legate de Ucraina. In afara de ele, Twitter include numeroase mentiuni din partea jurnalistilor si celor prezenti in Kiev:

joe

olaf 2

In ceea ce priveste YouTube, un clip video al unei tinere ucrainience a strans peste 5 milioane de vizualizari in mai putin de 11 zile. Intitulat “I am a Ukrainian” (Eu sunt un ucrainian), clipul spune povestea din spatele protestelor, asa cum este ea vazuta de aceasta tanara si cere ajutorul celorlalte state in solutionarea conflictului pe cale cat mai pasnica.

Daca analizam si Facebook, aflam ca exista si o pagina de Facebook, Euromaidan in English, deschisa o data cu inceputul protestelor in noiembrie 2013 care a strans pana acum peste 25.000 de sustinatori. Pagina este dedicata utilizatorilor pro-europeni atenti la protestele din Kiev si reitereaza faptul ca obiectivul protestatarilor este de a ajunge la o rezolvare pasnica a conflictului. Tot pe pagina de Facebook, ambasada SUA din Bucuresti a postat informatii despre faptul ca insarcinatul cu afaceri, Duane Butcher, precum si alti diplomati ai Ambasadei s-au intalnit cu demnitari romani pentru a discuta, printre altele, si situatia din Ucraina.

Exista si alte moduri de a sustine protestatarii din Kiev. Check-in for Peace este o initiativa prin care utilizatorii de Facebook isi pot da check-in ca si cand ar fi in Piata Independentei din Kiev – in acest fel, pot arata ca sunt alaturi de ucrainieni, chiar si de la departare. Puteti afla mai multe despre aceasta initiativa de la Ruxa sau Sabina. Parerile sunt impartite apropo de utilitatea gestului.  Un nou clip video postat pe YoTube vine de asemenea in sprijinul sustinerii idealurilor poporului ucrainian.

In ceea ce priveste conturile social media ale oficialilor romani, nu prea gasim activitate in acest sens. Nici Ministerul de Externe al Romaniei prin reprezentantul sau domnul Titus Corlatean si nici Guvernul Romaniei prin domnul Victor Ponta nu au postat nici o pozitie oficiala a tarii noastre fata de conflictele din Ucraina. Contul de Twitter al MAE, care numara putin peste 2.000 de followers,  a fost actualizat cel mai recent pe 12 februarie cu o mentiune referitoare la votul pozitiv din Comisia LIBE fata de eliminarea vizelor pentru Republica Moldova  pe cand contul de Twitter al Guvernului Romaniei, bine actualizat de altfel, figureaza mentiuni legate de reuniunea comitetului interministerial de coordonare pentru organizarea si sustinerea candidaturii Romaniei pentru organizarea Turneului Final al Campionatului European de Fotbal 2020. Daca ne uitam pe Facebook, lucrurile nu stau nici acolo mai bine – pagina de Facebook a Guvernului Romaniei (ce numara aproape 9.000 Likes) include o singura mentiune, din 11 februarie, referitoare la convorbirea dintre Premierul Victor Ponta si omologul său polonez, Donald Tusk, privind opţiunile şi modalităţile concrete de susţinere a eforturilor Uniunii Europene pentru soluţionarea politică a crizei din Ucraina.

Pagina de Facebook a Ministerului de Externe include numeroase comunicate de presa si informatii despre programul Ministrului Titus Corlatean, printre acestea si o mentiune legata de participarea acestuia la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe privind situaţia din Ucraina

mae fb

[LATER EDIT] La ora finalizarii acestui articol, se pare ca s-a ajuns la un acord pentru solutionarea crizei. Atat Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei cat si lideri europeni pentru Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barosso au salutat decizia pe conturile oficiale de Twitter:

mae_twitter

barosso_twitter-final

german_twitter

Informatii noi apar si pe contul de Twitter @EuromaidanPR:

euromaidanpr_1

euromaidanpr_2

euromaidanpr_3

You Might Also Like

Published by

Andreea Hanganu

Peste 6 ani de experienta in comunicare si relatii publice, organizare de evenimente si comunicare online. Timp de 4 ani am coordonat strategia de comunicare in social media pentru una dintre cele mai mari reprezentante diplomatice din Romania, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *