Personal Democracy Forum

Reconectarea cetățenilor prin tehnologie

0 Flares 0 Flares ×

Astăzi vă invit să îl cunoașteți pe Cristian Botan, consilier în cadrul Cancelariei Prim-ministrului României pe probleme de transparență guvernamentală. Cristian a fost recent la Forumul pentru Democrație Personală – Polonia și Europa Centrală și de Est 2016, eveniment având drept subiect central „Reconectarea cetățenilor”. L-am invitat să povestească pe blog despre cum i s-a părut evenimentul și cum poate tehnologia să susțină o guvernare deschisă și în același timp să faciliteze interacțiunea cetățenilor cu administrația. În continuare puteți găsi articolul său iar la final sunt disponibile datele sale de contact, în cazul în care doriți să luați legătura cu el.

<< În cursul istoriei umanității, orașul portuar Gdańsk din nordul Poloniei a fost martorul unora dintre evenimentele care au conturat destinul întregului continent european. Este locul unde au fost consumate, în dimineața zilei de 1 septembrie 1939, primele seturi de muniție marcând debutul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Câteva decenii mai târziu, pe 17 septembrie 1980, Gdańsk a reprezentat locul înființării Mișcării Sindicale Independente „Solidaritatea” (Solidarność), a cărei activitate a condus la prăbușirea regimurilor comuniste din Europa Centrală și de Est, fapt ce i-a conferit titulatura de „orașul libertății”.

Acest din urmă considerent s-a aflat la baza deciziei Fundației Fundament de a găzdui Forumul pentru Democrație Personală – Polonia și Europa Centrală și de Est 2016 la Gdańsk, eveniment având drept subiect central „Reconectarea cetățenilor” și printre invitații căruia am avut plăcerea să mă număr.

Reconnecting Citizens

Forumul a fost organizat în parteneriat cu TechSoup Europe, rețeaua TransparenCEE și municipalitatea orașului Gdańsk, fiind susținut de Code for Poland, Personal Democracy Media, Code for All și Teplitsa și sponsorizat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii în cadrul programului „Promovarea tehnologiei pentru transparență și răspundere”, Omidyar Network și Google.

Conferința a căutat să găsească soluții inovatoare față de problema fundamentală: cum utilizăm Internetul și noua societate conectată în care ne aflăm pentru a ne asigura că asta nu ne îndepărtează de fapt de obiectivul construirii unei guvernări mai transparente și, per ansamblu, a unei societăți mai participative?

Prima zi a evenimentului a fost structurată sub formă de discursuri și panel-uri de dezbateri, în compania unor lideri din mediul nonguvernamental, administrație și instituții axate pe tehnologie. În a doua zi au fost planificate mai bine de 20 de sesiuni de workshop pe subiecte variate, de la prăpastia digitală și până la vizualizarea datelor deschise.

Câteva dintre proiectele interesante cu care am interacționat la #PDF2016 sunt:

  • CodeforAll.org – rețeaua internațională de programatori având drept obiectiv sprijinirea inițiativelor digitale ce întăresc comunitățile locale și conduc spre guverne mai eficiente și transparente;
  • EveryPolitician.org – cel mai comprehensiv set de date deschise cu politicieni din întreaga lume și cuprinzând informații privind 66.302 politicieni din 233 de țări;
  • Gamification – conceptul de creare a unui mediu distractiv în care utilizatorii se joacă sau concurează unii cu ceilalți și, în același timp, învață lucruri noi ori își îmbunătățesc comportamentul civic și social.

Acestora li se adaugă inițiative locale din Europa Centrală și de Est precum:

  • ManaBalss.lv – platforma letonă pentru redactarea și transmiterea petițiilor către Parlament, Guvern și autoritățile locale;
  • Meydan.tv – platforma azeră nonprofit și independentă cu știri multimedia, menită să furnizeze materiale despre politică, economie și problemele sociale;
  • MojePanstwo.pl – platformă polonă pentru vizualizarea interactivă a seturilor de date deschise;
  • StopFake.org – platformă ucraineană pentru combaterea știrilor false provenite din partea trusturilor media rusești.

Dincolo de proiecte individuale, ideea fundamentală promovată în cadrul Forumului pentru Democrație Personală poate fi rezumată destul de simplu: tehnologia are potențialul excepțional de a genera guverne mai eficiente, transparente și răspunzătoare în fața cetățenilor, iar aceștia – în schimb – pot deveni grație tehnologiei factori reali de influență în cadrul procesului decizional, nu doar statistici prilejuite de alegerile electorale.

Dacă în urmă cu două decenii transparența era privită drept o necesitate în lupta anti-corupție, astăzi aceasta a devenit o componentă a ‘guvernării deschise’, iar tehnologia timpurilor noastre constituie cu siguranță un mijloc spre atingerea acestui deziderat. >>

 

Cristian Botan
consilier – Cancelaria Prim-Ministrului României

facebook | twitter | google+ | linkedin | youtube
cristianbotan.ro | contact@cristianbotan.ro

You Might Also Like

Published by

Andreea Hanganu

Peste 6 ani de experienta in comunicare si relatii publice, organizare de evenimente si comunicare online. Timp de 4 ani am coordonat strategia de comunicare in social media pentru una dintre cele mai mari reprezentante diplomatice din Romania, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

One thought on “Reconectarea cetățenilor prin tehnologie”

  1. Intr-adevar, tehnologia poate asigura transparenta guvernelor, doar daca membrii si societatea o accepta. Pana acum nu am vazut in Europa Occidentala (Franta, Anglia, Germania, Elvetia) un guvern „transparent” care se foloseste exclusiv de tehnologie si gadgeturi pentru a lua decizii si de a dezbate problemele cu cetatenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *