ogp

România candidează pentru statutul de membru al Comitetului Director al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă

0 Flares 0 Flares ×

România candidează în 2015 pentru statutul de membru al Comitetului Director al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă, concurând cu Chile, Indonezia, Sierra Leone și Tunisia.

Din partea României va candidata domnul Radu Puchiu, în prezent Secretar de Stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru şi coordonatorul Departamentului de Servicii Online şi Design. Am colaborat de-a lungul timpului atât cu domnul Puchiu, cât şi cu echipa sa şi au dovedit mereu multă pasiune şi dedicare pentru transparentizarea administraţiei şi deschiderea datelor instituţionale. De aceea am şi promovat multe din iniţiativele lor.

Unul din cele mai importante proiecte ale echipei este data.gov.ro, portalul de date deschise lansat de Guvernul României în 2013, care găzduieşte până în prezent peste 250 de seturi de date de la 57 de instituţii publice. Printre proiectele sprijinite de domnul Puchiu şi echipa sa se numără prima conferinţă internaţională dedicată Datelor Deschise din România, precum şi numeroase evenimente tip hackaton, care şi-au propus să popularizeze noţiunea de date deschise şi modul în care pot fi accesate şi refolosite de către populaţie. Un astfel de hackaton a fost şi cel de la Timişoara, despre care am scris şi noi.

Cum de candidează România pentru o poziţie în Steering Committee al OGP? Anul 2015 marchează cea de-a doua rotaţie a acestui Comitet de la lansarea Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă din 2011. Deoarece numărul ţărilor participante a crescut de la 8 la 65, devine din ce în ce mai important ca un număr cât mai mare de guverne să aibă oportunitatea de a ocupa poziţii de leadership. Acest lucru oferă noi perspective asupra discuţiilor şi a iniţiativelor şi poate genera oportunităţi de dezvoltare a proiectelor OGP în diverse părţi ale lumii.

În 2015, reprezentanţi ai trei guverne vor fi aleşi pentru un mandat de trei ani. Votarea acestora a fost deschisă pe 1 iulie şi va ţine până pe 31 iulie. Rezultatele vor fi anunţate pe 4 august. Puteţi găsi pe website-ul OGP mai multe informaţii legate de procedura de selecţie şi contracandidaţii României.

Multă succes României şi sperăm că vom ocupa o poziţie de leadership anul acesta în echipa OGP!

You Might Also Like

Published by

Andra Alexandru

Specialist în Comunicare și Relații Internaționale, cu experiență profesională în diplomație publică și comunicare instituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *