de-weekend-slider-785x225

Stirile de vineri din diplomatia digitala

2 Flares 2 Flares ×

Iata cele mai interesante stiri din diplomatia digitala: CIA a inceput sa comunice pe Twitter printr-un prim tweet memorabil, Ministerul Dezvoltarii Regionale a lansat primul film interactiv despre impactul unui program operational romanesc (de urmarit!) sau din ce in ce mai multe institutii de politie din SUA folosesc programe speciale de monitorizare a retelelor sociale in incercarea de a opri atentate teroriste sau acte criminale.

CIA si-a deschis cont pe Twitter

Pe 6 iunie 2014 CIA a ales sa intre in spatiul social media prin infiintarea contului de Twitter @CIA . Primul lor tweet “We can neither confirm nor deny that this is our first tweet” a creat senzatie pe internet si a devenit viral, fiind redistribuit in minutele urmatoare de peste 25.000 de ori si preferat de peste 100.000 de utilizatori.

cia

Noul cont de Twitter al CIA a castigat 80.000 de followers in aceeasi zi in care s-a lansat, iar astazi numara peste 630.000 de followers. Contul urmareste doar 25 de alte conturi, printre care majoritatea sunt structuri de securitate, guvernamentale sau militare ale Statelor Unite. Inainte de a-si lansat contul de Twitter, CIA a deschis pe 1 iunie si o pagina oficiala de Facebook. Agentia va folosi aceste canale online pentru a promova oportunitati in cariera, informatii despre muzeul CIA dar si despre World Factbook, o compilatie ce ofera informatii geografice si istorice legate de tarile si teritoriile lumii precum si liderii acestora. CIA este ultima dintre agentiile de securitate ale SUA care au ales sa comunice online – FBI, Department of Homeland Security sau Ministerul Apararii Nationale au deja prezente bine conturate in spatiul online din 2008.

Calator prin lumea REGIO – primul film interactiv despre impactul unui program operational romanesc!

Autoritatea de Management a Regio a lansat pe 25 iunie 2014 primul film interactiv despre impactul unui program operational romanesc, film ce cuprinde, in cele 130 de minute, povestea a 14 proiecte finantate prin 5 axe prioritare. Filmul a fost realizat de regizorul Millo Simulov si echipa sa si este foarte interesant construit – putem vedea in mod interactiv cum anume contribuie Programul Operational Regional (Regio) la dezvoltarea Romaniei in 5 domenii esentiale (“In oras”, „La drum”, „Pentru oameni”, „In afaceri”, „In vacanta”). Inforegio are si o pagina de Facebook interesanta, cu peste 20.000 de fani, pe care puteti gasi informatii utile despre activitatea din cadrul programului. Puteti viziona filmuletul pe site-ul Inforegio si chiar va invit sa o faceti, e bine realizat, are episoade scurte (maxim 2 minute) si este disponibil atat in limba romana cat si in engleza.

Programul Operational Regional 2007 – 2013 este unul dintre programele romanesti finantate din Fondurile Structurale ale Uniunii Europene, care sprijina dezvoltarea Romaniei dupa aderare. Obiectivul strategic al REGIO este acela de a sprijini dezvoltarea economica si sociala, echilibrata teritorial si durabila a Regiunilor Romaniei, corespunzator nevoilor si resurselor specifice, prin concentrarea asupra polilor urbani de crestere, prin imbunatatirea conditiilor infrastructurale si ale mediului de afaceri pentru a face din regiunile Romaniei, in special din cele ramase in urma, locuri mai atractive pentru a locui, a le vizita, a investi si a munci.

Comisia Europeana a desemnat castigatorii concursului pe bloguri #Talkdigital

Va spuneam acum ceva timp despre concursul pe bloguri organizat de Comisia Europeana. Scopul era ca participantii sa contribuie cu idei legate de cum poate fi imbunatatita comunicarea online a institutiilor europene, spre avantajul cetatenilor.  Saptamana trecuta, Comisia a desemnat castigatorii competitiei – puteti gasi postarile castigatoare pe blogul oficial al institutiei. Printre temele principale pe care s-au axat cei 3 castigatori se numara un portal unic de contact cu institutiile europene, care sa ofere acces si informatii utile cetatenilor care au nevoie de sprijin, o retea de bloguri europene care sa sustina sis a inter-conecteze tinerii jurnalisti sau o platform de crowdsourcing la nivelul Uniunii Europene care sa contina proiecte pentru care ar fi nevoie de finantare europeana.

Conferinta-simulare pentru tineri din Romania si Republica Moldova

Center for European Policy Evaluation (C.E.P.E.) in colaborare cu JEF Moldova organizeaza astazi vineri, 4 iulie 2014, incepand cu ora 10:00, la sediul Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Arges, conferința-simulare din cadrul proiectului Policy…Making Of, finanțat de catre Comisia Europeana prin programul Tineret in Acțiune! Actorii principali ai conferinței vor fi 18 tineri participanți din Romania si Republica Moldova. Acestia vor simula dezbaterea unui proiect de politica publica prin care isi vor aduce aportul la rezolvarea unei probleme importante cu care tanara generație se confrunta: somajul. Scopul proiectului Policy…Making Of este de a oferi un cadru de dezbatere, dialog si  cunoastere reciproca in care tinerii din Romania si din Republica Moldova sa se familiarizeze cu procesul de formulare a politicilor publice si sa se angreneze in cautarea unor soluții viabile, obiective, concrete pentru rezolvarea unor probleme comune.

Monitorizarea retelelor de socializare pentru a identifica posibile alerte teroriste

Inainte de Maratonul din Boston din acest an (2014), autoritatile de politie din Boston a recurs la Dataminr, un program care ii ajuta sa monitorizeze si sa sorteze prin milioanele de tweeturi doar acelea care ar fi relevante pentru siguranta participantilor si sportivilor. Programul trimite alerte in timp real si geo-pozitioneaza postarile pe Twitter pe harta orasului astfel ca ofiterii de politie sa poate intervene pentru a preveni un posibil atac. Se pare insa ca Dataminr nu este singura companie care ofera astfel de servicii de monitorizare pentru departamentele de politie. O alta companie numita BrightPlanet a dezvoltat un instrument care ofera posibilitatea organelor de politie sa monitorizeze postarile pe Twitter ale membrilor retelelor criminale. Potrivit Huffington Post, FBI dezvolta propria aplicatie de monitorizare in social media, prin care urmareste postari online ce contin cuvinte cheie precum „bomb,” „suspicious package” sau „white powder.”

You Might Also Like

Published by

Andreea Hanganu

Peste 6 ani de experienta in comunicare si relatii publice, organizare de evenimente si comunicare online. Timp de 4 ani am coordonat strategia de comunicare in social media pentru una dintre cele mai mari reprezentante diplomatice din Romania, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

One thought on “Stirile de vineri din diplomatia digitala”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *