Strategia Digitala a Romaniei

Strategia Nationala privind Agenda Digitala 2020 a fost aprobata de Guvern

139 Flares 139 Flares ×

Guvernul a aprobat ieri, 7 aprilie 2015, “Strategia Naţională privind Agenda Digitală pentru România – 2020”, elaborată de Ministerul pentru Societatea Informaţională. Documentul preia şi adaptează la situaţia ţării noastre elementele Agendei Digitale pentru Europa, una dintre cele şapte iniţiative pilot ale Strategiei Europa 2020. Agenda Digitală defineşte rolul major pe care utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) va trebui să-l joace în realizarea obiectivelor Europa 2020.

Realizarea Strategiei naţionale privind Agenda Digitală pentru România şi a Planului Naţional NGA, ca parte componentă a Strategiei, de către Ministerul pentru Societatea Informaţională reprezintă cele două condiţionalităţi ex-ante necesare în vederea accesării fondurilor europene pentru exerciţiul financiar 2014-2020.

„Strategia naţională privind Agenda Digitală pentru România este un document cadru mult aşteptat de către întreaga piaţă de IT&C şi de către autorităţi. Pasul următor este să dăm drumul cât mai repede politicilor şi programelor din domeniile de interes, astfel încât să vedem o schimbare vizibilă social în utilizarea tehnologiei în România”, a declarat Sorin Mihai Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională.

Strategia Naţională privind Agenda Digitală defineşte patru domenii de acţiune, după cum urmează:

1. e-Guvernare, Interoperabilitate, Securitate Cibernetică, Cloud Computing şi Social Media – domeniu prin care se vizează creşterea eficienţei şi reducerea costurilor din sectorul public din România prin modernizarea administraţiei;

2. TIC în educaţie, cultură şi sănătate – domeniu prin care se vizează sprijinul acestor tehnologii la nivel sectorial;

3. TIC în e-comerţ, precum şi cercetarea, dezvoltarea şi inovarea în TIC – domeniu ce vizează avantajele comparative regionale ale României şi sprijină creşterea economică în domeniul privat;

4. Broadband şi servicii de infrastructură digitală – domeniu ce vizează asigurarea incluziunii sociale.

Puteti descarca documentul strategiei de aici.

Necesarul total de investiţii pentru implementarea completă a viziunii strategiei este de 3,9 miliarde euro. Impactul direct şi indirect asupra economiei poate fi tradus într-o creştere a PIB de 13%, creşterea numărului de locuri de muncă cu 11% şi reducerea costurilor administraţiei cu 12% în perioada 2014-2020.

Măsurile concrete prevăzute în Strategie vor duce la:

 • asigurarea accesului cetăţenilor şi organizaţiilor la servicii publice electronice (servicii de e-Guvernare);
 • îmbunătăţirea accesului la internet prin creşterea gradului de acoperire a reţelelor de comunicaţii electronice de mare viteză în bandă largă;
 • creşterea gradului de utilizare a internetului;
 • promovarea comerţului electronic;
 • creşterea numărului serviciilor publice electronice transfrontaliere;
 • sporirea conţinutului digital şi dezvoltarea de infrastructuri TIC în domeniile educaţiei, sănătăţii şi culturii;
 • sprijinirea creşterii valorii adăugate generate de sectorul TIC prin susţinerea cercetării-dezvoltării şi inovării în domeniu.

De asemenea, Strategia fixează, pentru România anului 2020, atingerea următorilor indicatori:

 • cel puţin 35% dintre cetăţeni să utilizeze sistemele de e-Guvernare;
 • cel puţin 60% dintre cetăţeni să utilizeze cu regularitate internetul;
 • cel puţin 30% dintre cetăţeni să facă achiziţii on line;
 • o acoperire cu reţele de comunicaţii în bandă largă (peste 30 Mbps) de minim 80%

You Might Also Like

Published by

Andreea Hanganu

Peste 6 ani de experienta in comunicare si relatii publice, organizare de evenimente si comunicare online. Timp de 4 ani am coordonat strategia de comunicare in social media pentru una dintre cele mai mari reprezentante diplomatice din Romania, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

One thought on “Strategia Nationala privind Agenda Digitala 2020 a fost aprobata de Guvern”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *