3-Stockholm

Suedia este in fruntea miscarii digitale in diplomatie

51 Flares 51 Flares ×

Din Suedia vin doua exemple utile si interesante legate de modul in care canalele online pot fi folosite pentru dezvoltarea activitatii diplomatice.

Ambasada Suediei din Lituania a creat un tur virtual al cladirii, oferind utilizatorilor si pasionatilor de tehnologie dar si de comunicare diplomatica o privire inauntru. Turul poate fi vizualizat aici. Cu toate acestea, astfel de initiative nu sunt „confortabile” din punct de vedere al securitatii si nu ar fi de recomandat sa fie implementate in orice ambasada din lume.

Tot in Suedia va avea loc intre 16-17 ianuarie un eveniment numit Diplohack. Sprijinit si initiat de Ministerul de Externe suedez, evenimentul va reuni timp de doua zile diplomati, specialisti in comunicare, reprezentanti ai societatii civile. Scopul este de a veni cu idei noi legate de modul in care tehnologia poate dezvolta abordarile diplomatice.

Si Ambasada Suediei din Romania are o prezenta activa in social media locale. Pe pagina lor de Facebook puteti gasiti informatii despre evenimentele si proiectele in care sunt implicati, dar si informatii interesante legate de Suedia.

Acestea sunt doar cateva exemple de bune practici in diplomatia digitala. Nu sunt initiative dificile dar implica anumite resurse (de timp, umane, financiare). Rezultatele insa au vizibilitate internationala si pe termen mediu pot duce la cresterea (daca ar mai fi nevoie) a popularitatii ca stat si la ramificarea si modernizarea activitatii diplomatice.

Fara a face comparatii incorecte, sunt convinsa ca si Ministerul de Externe al Romaniei poate incepe sa isi dezvolte comunicarea si aborarea. Pagina sa de Facebook numara peste 6,000, deci interes ar exista. Sper doar sa putem vedea initiative de acest gen si in Romania in viitor.

You Might Also Like

Published by

Andreea Hanganu

Peste 6 ani de experienta in comunicare si relatii publice, organizare de evenimente si comunicare online. Timp de 4 ani am coordonat strategia de comunicare in social media pentru una dintre cele mai mari reprezentante diplomatice din Romania, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *