Ce s-a mai intamplat saptamana aceasta in lumea digitala

0 Flares 0 Flares ×

Saptamana trecuta v-am surprins cu stiri despre prima ambasada virtuala lansata de Israel, insa saptamana aceasta cea mai interesanta stire vine din India.

 

Prima aplicatie smartphone a Ministerului Afacerilor Externe din India

Ministerul indian al Afacerilor Externe (MAE) a lansat luni o aplicatie smartphone pentru utilizatorii de Android si iOS, numita MEAIndia.App. La doar o zi de la anunt, aplicatia a devenit un mare succes in India, fiind cea mai cautata aplicatie gratuita pe Apple iTunes Store. Aplicatia ofera utilizatorilor asistenta cu pasapoarte, cereri de viza si reprezinta o sursa unica de informatii pentru toate serviciile consulare ale ministerului. O analiza scurta gasiti aici.

Beneficiile unei asemenea aplicatii sunt evidente, cu atat mai mult cu cat numarul utilizatorilor de smartphone-uri creste in fiecare zi, inclusiv in tarile in curs de dezvoltare. Chiar si pentru Romania ar putea fi un exemplu de urmat.

 

Diplomatia digitala a Kosovo este laudata

Diplomatia digitala din ultimii ani a Republicii Kosovo a fost catalogata recent de catre jurnalul turc de diplomatie publica „Yeni Diplomasi” ca fiind una din cele mai eficiente din zona balcanilor. Mai mult, strategia nationala pentru diplomatie digitala a Ministerului Afacerilor Externe din Kosovo a fost comparata cu cea a SUA, Marii Britanii si Israel. Reactiile oficialilor kosovari aici.

Ceea ce trebuie sa retinem din aceasta stire este faptul ca Republica Kosovo ARE o strategie nationala pentru diplomatie publica si, mai mult decat atat, este apreciata!

 

Diplomatia economica si exemple de colaborare Marea Britanie- Romania

Adrian Marius Dobre, Vicepresedintele Camerei de Comert Britanico – Romane vorbeste intr-un interviu pe Contributors.ro despre ce inseamna diplomatie económica si prezinta un proiect lansat recent de Camera de Comert bilaterala impreuna cu UKTI  (United Kingdom of Trade and Investment), denumit “Centrul de Afaceri Romano-Britanice”. Proiectul isi propune sa sprijine extinderea IMM-urilor britanice in Romania si, deci, cresterea exporturilor si investitiilor in tara noastra.

Cand veti citi articolul, veti afla faptul ca doar 20 de tari in lume au fost alese pentru acest proiect, iar din Europa numai Polonia si Romania, pentru potentialul lor de dezvoltare. Daca Marea Britanie ne plaseaza pe acelasi nivel cu Polonia, poate putem la randul nostru sa utilizam acest proiect pentru promovarea propriei diplomatii economice.

 

Agenda digitala 2013

Conferinta anuala a proiectului Comisiei Europene denumit „Agenda digitala” a fost organizata anul acesta pe 19 si 20 iunie in Dublin. Cu aceasta ocazie au fost evaluate progresele si provocarile in implementarea celor sapte prioritati ale intiativei: Crearea unui mediu reglementat si stabil pentru accesul la internet; Noi infrastructuri publice de servicii digitale prin Mecanismul de Conectarea a Europei; Lansarea unei Coalitii Generale cu privire la competente digitale si locuri de munca;  Propunerea unei strategie de cyber-securitate a UE; Actualizarea Directivei UE pe drepturi de autor; Accelerarea cloud computing, prin puterea de cumparare din sectorul public; Lansarea noii strategii industriale electronice. Adunare a adus laolalta reprezentati ai mediului politic, ai industriei digitale, ONG-uri, IMM-uri etc. Daca sunteti interesati de subiect, puteti vedea ce s-a discutat la eveniment, accesand urmatorul link sau citind rapoartele pentru toate workshop-urile din cadrul conferintei.

 

Conferinta Open Government Partnership

Am vorbit putin despre initiativa The Open Government Partnership si saptamana trecuta, dar de data aceasta va prezentam faptul ca in perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2013 va avea loc la Londra conferinta anuala. In jur de 1000 de persoane din intreaga lume reprezentand guverne, societatea civila si sectorul privat se vor reuni pentru a discuta despre solutii pentru reinventarea relatiei dintre stat si cetatean. Evenimentul va cuprinde o serie de pannel-uri la nivel inalt, dar si sesiuni de discutii in grupuri mici, concentrate pe schimbul de bune practici si nevoia de a stimula inovarea privind transparenta, responsabilitatea si implicarea cetatenilor in guvernare. Daca doriti sa participati, exista deja un formular de pre-insciriere.

 

Suntem curiosi sa vedem ce mai descoperim saptamana viitoare! Pana atunci, speram ca v-am oferit cateva subiecte interesante pentru discutiile de peste weekend.

You Might Also Like

Published by

Andra Alexandru

Specialist în Comunicare și Relații Internaționale, cu experiență profesională în diplomație publică și comunicare instituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *