opendata

Conferinta Date Deschise – cum a fost si ce putem invata din astfel de initiative?

31 Flares 31 Flares ×

Asa cum va spuneam recent, cu ocazia Zilei Internationale a Datelor Deschise (21 Februarie 2015), Coalitia pentru Date Deschise si Guvernul României, Departamentul pentru Servicii Online si Design, cu sprijinul Fondului ONG, si cu participarea Ambasadei Statelor Unite, Ambasadei Marii Britanii si Ambasadei Olandei In România a organizat doua evenimente de succes – o conferinta internationala dedicata subiectului datelor deschise si ce se intampla in Romania in acest sens si un hackaton de 2 zile menit sa aduca impreuna programatori, activisti, specialisti in date deschise, reprezentanti ai mediului de afaceri, societatii civile si ai administratiei publice pentru a gasi o cale de a folosi in mod practic datele deschise pana acum de institutiile publice.

In primul rand, o sa va prezint cateva concept generice legate de subiectul datelor deschise.

Ce sunt Datele Deschise? Sunt date ce pot fi utilizate, reutilizate si redistribuite liber de catre oricine, sub conditia precizarii sursei.

De ce este Romania interesata si implicata in acest proces? Romania a aderat la Parteneriatul pentru Guvernare Deschisa (OGP) in 2011 si a elaborat un Plan National de Actiune in acest sens. De altfel, exista o legislatie Open Data la nivelul Uniunii Europene, conform careia seturile de date produse sau detinute de catre autoritatile publice trebuie puse la dispozitia cetatenilor in mod gratuit, liber de accesat, reutilizat si redistribuit.

• In 2013, Departamentul pentru Servicii Online si Design (un department foarte activ, cu oameni talentati si ambitiosi, din cadrul Cancelariei Primului Ministru) a creat Data.gov.ro, un portal menit sa fie “punctul central de acces pentru seturile de date deschise livrate de autoritatile si institutiile administratiei publice, ajutând publicul sa gaseasca, sa descarce si sa foloseasca informatiile generate si detinute de structurile administrative”. Pana in acest moment puteti gasi peste 200 de seturi de date pe acest portal, date atat de la institutii publice centrale cat si de la institutii locale, agentii guvernamentale, muzee, spitale etc.

Intorcandu-ne la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Internationale a Datelor Deschise, iata cateva dintre cele mai importante informatii din cadrul conferintei:

In deschiderea conferintei au luat cuvantul Victor Ponta (Prim-ministru, Guvernul României), Andrei Muraru (Consilier Prezidential), Dean Thompson (Insarcinat cu afaceri ad interim – Ambasada Statelor Unite), Belinda Volans (Head of Political Team, Ambasada Marii Britanii) si Matthijs van Bonzel, (Ambasador, Ambasada Olandei:

• Victor Ponta: “Datele deschise vin in avantajul contribuabililor care au dreptul sa stie cum se colecteaza si ce se intampla cu contributiile lor” / “ANI poate fi un exemplu de folosire a datelor pentru prevenirea conflictelor de interese” / “Cu cat va exista mai multa transparent si mai mare acces la date din partea administratiei, cu atat comunicarea noastra va fi mai corecta”

• Klaus Iohannis: “Accesul la informatie, transparent, implicarea romanilor in procesul de guvernare sunt principii pe care se bazeaza mandatul meu” / “OGP exprima dorinta statului roman spre eficienta si guvernare deschisa” / Deschiderea guvernarii pot fi instrumente prin care drepturile cetatenilor sunt exercitate in mod real – trebuie sa trecem dinspre o Romania a datelor arhivate undeva departe la o Romanie a datelor deschise”

A doua sesiune a conferintei a pus in discutie schimbarile aduse prin transpunerea noii directive PSI. Printre vorbitori s-a numarat Radu Puchiu (Secretar de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului), Carmen Elian (Ministerul pentru Societatea Informationala) Antonio Acuña (Head of data.gov.uk) si Andra Bucur, (Fundatia pentru o societate deschisa România).

O sesiune interesanta a fost cea in care s-a discutat despre modul in care datele deshise pot beneficia sectorul justiei. David Gappa, U.S. Department of Justice, a prezentat exemple de reutilizare a datelor deschise din sistemul de justitie al Statelor Unite. In cadrul aceleiasi dezbateri despre Justitie si date deschise au mai luat cuvântul Cornel Calinescu, Director, Ministerul Justitiei, Martin Gramatikov, Head of Measuring Justice, Senior Justice Sector Advisor, The Hague Institute for the Internationalisation of Law, Dan Stoica, Wolters Kluwer si Elena Calistru, Asociatia Funky Citizens.

James Royston, Advocacy Officer, Publish What You Pay, a vorbit despre importanta transparentei si a deschiderii datelor In domeniul exploatarii resurselor naturale. In cadrul aceluiasi panel, Kara Aylward, Economic Officer, Ambasada Statelor Unite a sustinut adoptarea In cât mai multe tari a modelului ‪#‎EITI‬ (Extractive Industries Transparency Initiative).

Tot despre date deschise si cultura “deschisa” au discutat Sergiu Nistor, expert patrimoniu, consilier prezidential, Claudia Serbanuta, Director general, Biblioteca Nationala a României, Bianca Floarea, manager cultural, Fundatia pentru o societate deschisa, Virgil Stefan Nitulescu, Director general, Muzeul National al Taranului Român, Dan Matei, Director, Institutul National al Patrimoniului.

Ultima sesiune a adus in discutie impactul datelor deschise asupra sectorului de business. Au luat cuvantul Radu Puchiu, Secretar de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului, Antonio Acuña, Head of data.gov.uk, Ionut Sandric, Esri România, Miruna Badescu, Eau de Web.

Weekend-ul (21-22 februarie) a fost dedicat unui hackaton organizat la Academia de Studii Economice din Bucuresti. In urma celor doua zile de lucru intens, au fost create 17 aplicatii bazate pe datele deschise disponibile pe portalul Guvernului. Puteti gasi aici toate proiectele propuse. La finalul hackaton-lui au fost desemnati si cativa castigatori – pe primul loc s-a plasat aplicatia Search NGOs, pe locul al doilea Coduri postale si pe locul al treilea proiectul Localitati fictive. Vedeti aici ce face fiecare dintre aplicatii. Felicitari tuturor participantilor!

Informatii utile despre cum a fost la aceste evenimente si ce s-a intamplat in detaliu puteti gasi pe pagina de Facebook a OGP Romania sau pe pagina de Facebook a Fundatiei pentru o Societate Deschisa. Va recomand sa o urmariti, posteaza informatii utile despre proiectele organizate in Romania ca parte a adeziunii la Parteneriatul pentru Guvernare Deschisa.

Felicitari organizatorilor si le dorim cat mai multe initiative practice si de succes!

You Might Also Like

Published by

Andreea Hanganu

Peste 6 ani de experienta in comunicare si relatii publice, organizare de evenimente si comunicare online. Timp de 4 ani am coordonat strategia de comunicare in social media pentru una dintre cele mai mari reprezentante diplomatice din Romania, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *