Institute for Digital Government a dezvoltat un alt doilea proiect Erasmus Plus, menit sa conecteze tinerii romani la un mediu european si la subiecte relevante pentru realitatile zilei. In parteneriat cu organizatia Europahaus Marienberg din Germania si alte 6 organizatii de pe teritoriul Uniunii Europene, un grup de 7 tineri de la Colegiul National Mihai Viteazul din Ploiesti (judetul Prahova) au participat, alaturi de profesoara de limba germana Octavia Popescu Gavrila, pe parcursul unei saptamani, la ateliere si sesiuni despre valorile si principiile europene, democratice. Tema proiectului din acest an a fost educatia in spiritul drepturilor omului – tinerii au dezbatut si au invatat despre ce inseamna solidaritate, egalitate de sanse, libertate de exprimare sau demnitate umana.
Mai jos sunt cateva dintre gandurile si povestile lor legate de proiect:
Diana Ciobanu, Colegiul National Mihai Viteazul, Ploiesti
Pentru al doilea an consecutiv, am avut oportunitatea sa merg in Germania cu un proiect Erasmus+. Pot spune ca aceasta a fost una dintre cele mai frumoase experiente din viata mea.
Am invatat ca limba si cultura nu reprezinta obstacole in a-ti face prieteni si a-ti crea legaturi. Ceilalti participanti erau din alte 6 tari europene. Toti au fost foarte prietenosi, faptul ca i-am putut cunoaste a fost minunat.
Am iesit din zona mea de confort pentru ca limba pe care trebuia sa o folosim era engleza. Ma bucur ca am putut sa o exersez, cred ca acesta este unul dintre cele mai bune lucruri din acest seminar.
Am avut o varietate de metode care au facut ca activitatile sa fie interesante. Am invatat foarte multe lucruri si am discutat despre diferite subiecte: religie, pedeapsa cu moartea, drepturile omului etc. Am avut, de asemenea, activitati unde am putut sa ne folosim creativitatea, precum „The comic workshop” si concertul, unde noi am evoluat pe scena ca artisti.
Erasmus este una dintre cele mai bune experiente de care poate avea parte un elev in viata sa. Consider ca mi-a schimbat atitudinea si, de asemena, m-am distrat foarte mult. Sunt recunoscatoare pentru aceasta oportunitate.
Mihnea Botez, Colegiul National Mihai Viteazul, Ploiesti
Saptamana petrecuta in Bad Marienberg in cadrul programului Erasmus+ a fost fara dar si poate o experienta memorabilia, considerand atat activitatile la care am participat, cat si oamenii cu care am interactionat, legand prietenii de durata. Tema acestui seminar, “umanitatea”, cu transpunere in relatiile interumane si drepturile omului a fost abordata de organizatori dintr-o perspectiva intuitiva, utilizand activitati ce aveau in prim-plan cooperarea si nu competitivitatea. Pe acest aspect s-a pus foarte mult accentual, fiindu-ne dovedita importanta comunicarii si acceptarea tuturor celor cu care suntem pusi in contact, in detrimentul unei lupte constante pentru afirmare, pentru dominatie. La scara larga, activitatea tinteste catre o acceptare pe plan global a diferentelor de natura rasiala, religioasa, etc. acestea nefiind motiv de subminare a integritatii sau a afirmarii.
Sunt extraordinar de recunoscator pentru persoanele pe care am avut sansa sa le cunosc. In ciuda faptului ca proveneam din medii sociale complet diferite, in saptamana aceasta ceva ne-a unit mai mult decat orice: prietenia. Prietenia indiferent de tara de care apartii, prietenia care nu tine cont de religia pe care o ai sau nu o ai, prietenia care se fundamenteaza exclusiv pe puterea ta de a te deschide si de a te simti in largul tau, indiferent de circumstante. Pana la urma, acesta a fost cel de-al doilea scop major al programului, scoaterea noastra din zona de comfort.
Le multumesc tuturor persoanelor care au facut aceasta experienta posibila, iar visul meu este sa ma pot implica in continuare in astfel de proiecte.
Nicolae Miruna, Colegiul Național Mihai Viteazul Ploiești
Singura națiune reală este umanitatea.
Aceasta este deviza pe care grupul din România a ales să o graveze pe plăcuța din fața Casei Europa din Bad Marienberg. Și motivele sunt foarte clare. Proiectul Erasmus+ la care am luat parte a fost o experiență inedită, în cadrul căreia ne-am cunoscut mai bine pe noi înșine, explorându-ne, mai presus de toate, condiția de oameni. Am învățat că acasă nu este un loc, ci un sentiment. Deși am fost la o mie de kilomteri depărtare de orașul nostru, ne-am simțit ca acasă… înconjurați de oameni apropiați de sufletele noastre.
Am luat o pauză binemeritată de la grijile vieții de zi cu zi: ne-am desprins relativ ușor de rutină și ne-am transpus într-un mediu cu totul nou, dar, în același timp, primitor. Au urmat activități de grup, proiecte, multă muzică și voie bună. Cina la lumina lumânării, ,,jocul vieții“ și discuțiile în echipe internaționale m-au determinat să conștientizez cât de important este contactul cu alte culturi pentru un adolescent ca mine. În final, toate trăirile de pe parcursul săptămânii s-au concretizat în prietenii strânse, amintiri de neuitat și un dram de experiență de viață.
Mi-aș dori să mă pot întoarce în timp în acea săptămână, nu pentru a schimba ceva anume, ci pentru a simți din nou cum e să fii pur și simplu om.
Vlad Nițu, Colegiul National Mihai Viteazul, Ploiesti
Mă bucur foarte mult ca am avut șansa sa particip în acest proiect și îl consider ca fiind una dintre cele mai importante experiențe la care am luat parte de pana acum, deoarece mi-a schimbat foarte mult modul de gândire, modul de invatare și viziunea mea despre viitor și despre fiecare om în parte. Am avut șansa sa cunosc persoane din numeroase tari ale Europei și sa aflu multe lucruri la care nu m-aș fi gândit niciodată , despre cultura , religia , invatamantul fiecarei tari în parte, si am ramas prieten cu cateva persoane din “Erasmus” , cu care tin legatura zilnic . Sunt sigur ca acest proiect îmi va influența viitorul în bine și ma va face o persoana mai buna , mai toleranța cu cei din jur și impactul pe care proiectul l-a avut asupra mea a fost uriaș , pentru ca mi-a lărgit orizonturile și m-a ajutat sa gândesc dincolo de școala , mi-a schimbat perceptia despre societate.
Manole Ioana, Colegiul National Mihai Viteazul, Ploiesti
Saptamana pe care am petrecut-o de a lungul experientei mele Erasmus a fos una dintre cele mai inspirante experiente din care am facut parte vreodata. Am invatat foarte multe lucruri de care nici n-am fost interesata pana atunci. Activitatile de acolo au facut ca invatatul sa fie interesant si grupurile in care ne petreceam tot timpul erau foarte diverse, deoarece fiecare dintre noi provenea dintr-un alt mediu si o alta tara, deci am avut foarte multe de invatat unul de la celalalt, de asemenea. Am legat prietenii si ne-am sustinut in procesul educational care avea loc acolo. Sincera sa fiu, cred ca aceasta a fost o oportunitate grozava pentru mine, pentru ca sunt de parere ca m-a facut sa gandesc mai mult neconventional si sa fiu mai creative.
Sunt foarte fericita pentru oportunitatea care mi-a fost oferita, fiindca m-a facut sa realizez multe despre lucrurile din jurul meu si despre care din pacate n-as fi aflat fara acest proiect.
Partenerii proiectului: Colegiul National Mihai Viteazul Ploiesti, Europahaus Marienberg
Copii frumosi si cu potential, felicitari si bafta pe mai departe!