DESI2

Economia digitală și indexul social – cât de digitală este România?

0 Flares 0 Flares ×

DESI (Digital Economy and Society Index) este un indice complex care sintetizează aproximativ 30 de indicatori relevanți privind performanța digitală a Europei și urmărește evoluția statelor membre ale Uniunii Europene, din perspectiva a cinci dimensiuni principale: conectivitate, capital uman, utilizarea internetului, integrarea tehnologiei digitale și servicii publice digitale.

  1. Conectivitatea – măsoară dezvoltarea infrastructurii rețelelor fizice de internet și calitatea acestora;
  2. Capitalul uman – măsoară abilitățile resurselor umane ale unei țări de a profita de oportunitățile oferite de o societate digitală;
  3. Utilizarea internetului – se referă la varietatea activităților desfășurate de cetățeni în mediul online;
  4. Integrarea tehnologiei digitale – măsoară nivelul de digitalizare a afacerilor și exploatarea vânzărilor online;
  5. Servicii publice digitale – măsoară digitalizarea serviciilor publice cu accent pe eGovernment.

DESI 2016 rezumă datele colectate în mare parte în cursul anului calendaristic 2015 și determincă astfel clasamentul statelor membre UE în ceea ce privește gradul de dezvoltare al economiei și serviciilor digitale. Fiecare scor în acest clasament este între 0 și 1, iar valorile mai mari reprezintă o performanță mai bună.

Una dintre DESI 2016 este că atât UE în ansamblu, precum și statele membre în mod individual progresează către o economie și o societate digitală. Cu toate acestea, statele membre se află pe niveluri diferite de dezvoltare și avansează cu viteze diferite.

Principalele rezultate

  • După cum se poate observa din graficul următor, Danemarca, Olanda și Suedia sunt țările care înregistrează scoruri foarte bune atât în ceea ce privește conectivitatea la internet, accesibilitatea serviciilor publice digitale, precum și calitatea înaltă a infrastructurii și a pregătirii capitalului uman în utilizarea tehnologiei. Pe de cealaltă parte, Greece, Bulgaria și Romania sunt țările care au înregistrat cele mai mici rezultate.

DESI2

  • Europa progresează în general, obținând un scor de 0.52 în 2016, în creștere de la  0.50 anul trecut.

Principalele motive care au dus la această îmbunătățire sunt categoriile Conectivitate și Integrarea Tehnologiilor Digitale, unde s-au înregistrat cele mai multe progrese. Domenii importante precum Dezvoltarea Serviciilor Publice Digitale și Dezvoltarea Capitalului Uman au stagnat în 2015.

  • Există de asemenea țări care înregistrează scoruri mai bune decât media europeană sau al căror scor a crescut mult mai repede decât media european. Acestea sunt țările care au performat foarte bine și și-au dezvoltat infrastructura într-un ritm care le-a permis să se distanțeze de țările din Uniunea Europeană, precum Austria, Germania, Estonia, Malta, Olanda sau Portugalia.
  • Alte țări înregistrează performanțe crescute față de media europeană dar ritmul dezvoltării este scăzut. În această categorie se numără țări precum Belgia, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Suedia și UK.
  • Raportul remarcă și acele țări ale căror scoruri sunt mult mai mici comparativ cu media europeană dar care au crescut mult mai repede pe parcursul ultimului an. În această categorie regăsim România, alături de Spania, Croația, Italia sau Slovenia.

DESI

*** Studiul DESI are scopul de a ajuta țările UE să identifice domeniile care necesită investiții prioritare și acțiuni, în scopul de a crea o piață digitală unică – aceasta fiind, de asemenea, una dintre principalele priorități ale Comisiei. Bazându-se pe rezultatele DESI și în paralel pe European Semester, în mai 2016, Comisia va prezenta un raport al progresului digital realizat, va oferi o evaluare în profunzime a modului în care UE și statele membre avansează în dezvoltarea digitală și va recomanda măsuri pentru a ajuta la îmbunătățirea performanței digitale la nivel național.

Articol scris de Mihai Bogdan Mocanu, intern în cadrul Institute for Digital Government. Mihai este recent absolvent al programului masteral Diplomatie si Negociere (SNSPA Bucuresti) cu experienta in domeniul institutional. Pasionat de fotografie, are competente in domeniul comunicarii dobandite in timpul stagiilor de practica de la Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, Ministerul Afacerilor Externe Romania si alte proiecte de voluntariat.

 

 

 

 

You Might Also Like

Published by

Andreea Hanganu

Peste 6 ani de experienta in comunicare si relatii publice, organizare de evenimente si comunicare online. Timp de 4 ani am coordonat strategia de comunicare in social media pentru una dintre cele mai mari reprezentante diplomatice din Romania, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

One thought on “Economia digitală și indexul social – cât de digitală este România?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *