fenomenul-twitter-slider

Fenomenul Twitter pentru comunicarea institutionala

0 Flares 0 Flares ×

Twitter este reteaua sociala cu cea mai rapida crestere pentru utilizatorii din sectorul public, dar adaptarea la o comunicare limitata de 140 de caractere are nevoie de timp, de cercetare si de training. Cu toate astea, Matthias Lüfkens (@luefken), Digital Managing Director la Burson-Marsteller nota in prezentarea How Twitter Changed the World de la Conferinta Social Media Week, care a avut loc la Milano in februarie, faptul ca deja 75% din guvernele lumii sunt prezente pe Twitter, cu 141 sefi de stat sau de guverne, precum si cu 56 ministri de externe.

Twitter pentru diplomati
Pentru comunicarea intre liderii lumii, updatarea constanta realizata prin microblogging este deosebit de utila, deoarece faciliteaza o interactiune mai rapida, mai putin formala decat atunci cand se utilieaza canalele diplomatice traditionale, dar si o interactiune publica. Un caz care inca mai este citat de cei interesati de diplomatia digitala este conversatia dintre Ministrul suedez de Externe Carl Bildt (@carlbildt) si cel al Bahrain-ului Khalid Alkhalifa (@khalidalkhalifa) din 2011. (vezi poza)

carl
Sursa tweet-urilor: How Twitter Changed the World, Matthias Lüfkens

Twitter pentru institutii publice nationale
Oportunitatile pe care le ofera Twitter pentru comunicarea la nivel diplomatic sunt recunoscute deja si aplicate in tari din intreaga lume, inclusiv in comunicarea realizata de catre institutiile publice nationale, de platformele politice sau de liderii politici. Twitter este folosit pentru a creste transparenta deciziilor si a incuraja participarea populatiei la consolidarea democratiei, dar si pentru a convinge cat mai multi oameni sa acorde sustinere institutiilor si liderilor lor in proiectele curente, cat si in cele viitoare.

Twitter este util pentru sectorul public pe termen scurt, deoarece transmite in timp real informatii despre decizii si evenimente importante legate de o institutie sau de un lider, cat si pe pe termen mediu si lung, deoarece se creeaza o legatura puternica intre institutia/liderul respectiv si followeri. Aceasta legatura este cu atat mai puternica cand se realizeaza o interactiune reala si nu doar o comunicare unidirectionala. Mai apoi, aceasta legatura se traduce in sprijin din partea publicului general in ceea ce priveste decizii, declaratii, proiecte si mai ales in situatii de criza; in incredere din partea media traditionale pentru a prelua mesajele transmise pe retelele sociale; dar si in voturi atunci cand ciclul campaniilor electorale isi reia cursul.

Cel mai bun exemplu pentru acest lucru este, bineinteles, cel al Statelor Unite ale Americii, asa cum mentionam in articolul anterior. In ceea ce priveste Europa, Guvernul Marii Britanii poate fi considerat un lider in comunicarea in mediul online, avand o strategie integrata de comunicare digitala, un manual de utilizare a Twitter-ului, precum si conturi de Twitter pentru toate departamentele (vezi aici) sau pentru majoritatea liderilor politici (Primul Ministru David Cameron @David_Cameron, Vice Prim Ministru Nick Clegg @nick_clegg, Ministrul Afacerilor Externe William Hague @WilliamJHague etc.

Twitter pentru institutii publice din Romania
Cu toate acestea, in Romania, Twitter-ul nu este o unealta atat de raspandita pentru comunicarea institutionala. Este drept, Presedintele tarii are cont (@tbasescu), dar ultima sa postare a fost in luna decembrie; Primul Ministru (@Victor_Ponta) are cont de Twitter si este destul de activ, dar institutia pe care o conduce, Guvernul Romaniei (@guv_ro), are cont abia de la sfarsitul lunii februarie anul acesta. Mai mult, din cele 17 ministere si 27 de ministri, doar 5 ministere au cont (in oridinea nivelului de activitate: Ministerul Afacerilor Externe @MAERomania; Ministerului Apararii Nationale @MApNRomania; Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice @eDezvoltare; Ministerul Mediului @M_Mediu; Ministerul Fondurilor Europene @mfe_romania) si 5 ministri, din care doar 3 sunt activi (In oridinea nivelului de activitate: Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice Mariana Campeanu @MarianaCampeanu; Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice Rovana Plumb @RovanaPlumbMMP; Ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici @e_teodorovici).

Desi trendul ascendent al utilizarii retelelor sociale pentru comunicarea in sectorul publoc este evident, introducerea lor in activitatea de zi cu zi a institutiilor cu siguranta va fi un proces de durata. Totusi, cel mai important pas va fi recunoasterea faptului ca acesta este viitorul.

You Might Also Like

Published by

Andra Alexandru

Specialist în Comunicare și Relații Internaționale, cu experiență profesională în diplomație publică și comunicare instituțională.

2 thoughts on “Fenomenul Twitter pentru comunicarea institutionala”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *