GovITHub

GovITHub

0 Flares 0 Flares ×

Am participat astazi la Palatul Victoriei cu ocazia lansarii GovITHub. Puteti vedea deja mai multe reactii online despre cum a fost – o perspectiva interesanta este la Catalin Tenita.

Ce este GovITHub?

Este un program prin care Guvernul Romaniei vrea sa stranga laolalta o comunitate interesata de viitorul digital al Romaniei, si implicit al administratiei publice. Programul invita mediul privat IT, acceleratoare, hub-uri, ONG-uri si voluntari din diverse domenii sa se implice, sa propuna si sa dezvolte proiecte pentru digitalizarea si eficientizarea administratiei publice, din punct de vedere tehnologic. Scopul este de modernizare a administratiei, care se va traduce, ca scop final, in optimizarea interactiunii dintre cetateni si administratie.

Evenimentul de lansare l-a avut ca invitat principal pe Dacian Ciolos, Premierul Romaniei, care este principalul sustinator al programului. Dansul a subliniat faptul ca, in ciuda faptului ca Romania este una dintre cele mai dinamice tari in ceea ce priveste competentele digitale si tehnologice (know-how, infrastructura), acest lucru nu se regaseste si in administratie.

Pe langa modernizarea administratiei, GovITHub isi propune sa sprijine antreprenoriatul in IT si sa promoveze o cultura a datelor deschise si surselor deschise. Proiectele din GovITHub se ghideaza dupa 3 principii de baza: Mobile first, cloud ready, open by default. In acest moment puteti gasi pe website o lista de proiecte potentiale dar initiatorii isi doresc ca proiectele sa fie alese in consultare cu cetatenii, societatea civila si comunitatile de antreprenori.

Cum este structurat GovITHub?

Hub-ul va fi structurat pe 3 paliere:

  • Membrii GovITHub sunt tineri specialisti IT care implementeaza proiectele GovITHub
  • Consiliul GovITHub este format din antreprenori, experti si membri ai administratiei
  • GovITHub este coordonat de Cancelaria Prim-Ministrului

Pentru moment, pentru a demara proiectul, va exista un consiliu intermar, cu un numar limitat de persoane, care vor avea ca task extinderea acestui consiliu într-un mod transparent si meritocratic. Acest prim consiliu interimar este alcatuit din: Florin Talpes (BitDefender), Radu Georgescu (GECAD), Bogdan Iordache (HowToWeb), Andrei Avadanei (DefCamp), Dan Nechita (CPM), Radu Puchiu (CPM). Consiliul va avea ca atributii: selectia membrilor; prioritizarea propunerilor de proiecte; consolidarea programului (definirea regulilor de organizare interna, asigurarea transparentei si a deschiderii programului, monitorizarea progresului)

Cine si cum se poate inscrie in GovITHub?

Oricine doreste sa se inscrie in proiect o poate face pe website-ul oficial si poate alege intre a fi voluntar sau membrii full-time. Membrii GovITHub sunt selectati pe durata a 6 luni, in regim de voluntariat (8 ore/saptamana) sau de fellowship (pozitie remunerata competitiv, full-time, la Bucuresti). Pozitiile remunerate vor fi in numar de 10 (2.000 Euro/luna), pozitiile de voluntariat vor fi in numar de 100.

Florin Talpes (Bitdefender) a fost unul dintre vorbitorii invitati sa ia cuvantul in cadrul evenimentului. Printre altele, a mentionat faptul ca in ultimii 15 ani s-au facut multe investitii in e-guvernare. Dar avem doua masuri pentru rezultate – una dintre acestea consta in metri cubi de dosare si masuri birocratice. Alta masura este ce a reusit sa creeze acest volum de investitii in e-proiecte, ce industrie bazata pe software de inovatie s-a putut dezvolta si a devenit competitiva pe plan regional sau global – iar concluzia domnului Talpes este ca rezultatul este dezamagitor. Nu s-a reusit crearea unui industrii bazate pe inovatie care sa fie competitiva la nivel regional/ global. Dar se poate face. Exemplul preferat din regiune este Israel.

Aceste probleme [lipsa unei industrii software creative, competitive pe piete externe, birocratia prea mare] se rezolva impreuna. Scapam de metri cubi doar cu ajutorul unei industrii creative bazate pe inovatie. Piata IT trebuie sa fie deschisa catre colaborarea cu mediul administrativ – Florin Talpes, Bitdefender.

Noi le dorim mult succes celor de la GovITHub si ii felicitam pentru initiativa! Dupa cum spunea si domnul Ciolos, aceasta este o prima parte dintr-un proiect mai larg de conlucrare intre stat si sectorul creativ. In iulie, Guvernul a aprobat infiintarea rolului de Coordonator pentru Tehnologia Informatiei la Guvern, așa-numitul CIO (Chief Information Officer) care, impreuna cu Directia Guvernamentala pentru Tehnologia Informatiei, reprezinta o structura dedicata coordonarii tehnologiei informatiei si proiectelor de IT la nivel national si va asigura o viziune unitara in domeniul guvernarii electronice.

Iar daca printre cititori se numara antreprenori in IT, programatori si altii dornici sa contribuie la modernizarea administratiei si optimizarea interactiunii cetatenilor cu statul – noi va recomandam cu caldura sa va inscrieti in program!

 

You Might Also Like

Published by

Andreea Hanganu

Peste 6 ani de experienta in comunicare si relatii publice, organizare de evenimente si comunicare online. Timp de 4 ani am coordonat strategia de comunicare in social media pentru una dintre cele mai mari reprezentante diplomatice din Romania, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

One thought on “GovITHub”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *