ECI

Guest blog post: Inițiativa cetățenilor europeni (ECI) – instrumentul pentru democrație participativă, transnațională și digitală

0 Flares 0 Flares ×

Reîncepem secțiunea de guest blog post cu un articol special din partea unuia dintre partenerii noștri la nivel international, Pawel Głogowski, Project Manager pentru The ECI Campaign. Campania ECI este o organizație care lucrează exclusiv pentru introducerea cu succes și punerea în aplicare a inițiativei cetățenești europene – primul instrument din lume pentru exercitarea democrației participative, la nivel transnațional și în mediul digital. Inițiativa cetățenilor europeni (ECI) permite unui milion de cetățeni ai Uniunii Europene (provenind din cel puțin 7 din cele 28 de state membre) să ceară direct Comisiei Europeane să propună o legislație de interes pentru ei într-o zonă de competență a UE.

Prin furnizarea unui temei juridic pentru dreptul la o Inițiativa cetățenească europeană (art. 11.4 din Tratatul de la Lisabona), Europa a devenit spațiul unde se utilizează pentru prima dată un intrument de democrație transnațională, participativă și digitală.

Iată mesajul lui Pawel:

”În 2012, Uniunea Europeană a lansat Inițiativa cetățenilor europeni (ECI), primul instrument pentru democrație participativă, transnațională și digitală din istoria lumii. Liderii UE au declarat că acesta ar fi un puternic nou instrument democratic, care va schimba modul în care este administrată Uniunea Europeană. În practică, procedurile greoaie ale ECI au descurajat mulți potențiali utilizatori. Cu doar câteva inițiative noi înregistrate și peste 20 de campanii ECI trăgând atenția la numeroasele probleme în ceea ce privește regulile, acest nou instrument democratic este în pericol. În 2015, ECI va fi evaluat oficial. Alăturați-vă nouă în a spune Comisiei Europeană, Consiliul și Parlamentul: „Eliminați zidurile care blochează democrația participativă: eliminați normele restrictive ECI!”

Mai exact, cerem factorilor de decizie următoarele:

1. Transformați procedura de înregistrare, astfel încât să fie mai puțin restrictivă.

2. Acceptați ECI care necesită modificări ale tratatului pentru a fi puse în aplicare.

3. Asigurați-vă că ECI de succes sunt luate în serios de Comisie.

4. Simplificți și armonizați cerințele și procedurile referitoare la date cu caracter personal.

5. Eliminați cerințele prinvind codul numeric personal, pentru identificare.

6. Reproiectați sistemul de colectare al semnăturilor online.

7. Permiteți colectarea de adrese de e-mail în formularul de suport ECI și permiteți organizatorilor ECI să contacteze semnatarii.

8. Permiteți organizatorilor de campanii ECI să aleagă data de începere.

9. Coborâți vârsta de sprijin ECI la 16 ani.

10. Oferiți o infrastructură de sprijin ECI prin consiliere juridică, de traducere și de finanțare.

11. Asigurarați un statut juridic pentru protejarea membrilor comitetului cetățenilor și permiteți colectarea de fonduri.

12. Creșteți gradul de conștientizare publică și a mass-media cu privire la ECI.

În septembrie discuția cu privire la posibila reformă a ECI se va muta înapoi la Parlamentul European. Prin urmare, cerem tuturor persoanelor interesate să sprijine acțiunile noastre pentru a asigura că instrumentul ECI va funcționa! Luați legătura cu noi prin contact@citizens-initiative.eu sau vizitați site-ul www.citizens-initiative.eu

You Might Also Like

Published by

Andra Alexandru

Specialist în Comunicare și Relații Internaționale, cu experiență profesională în diplomație publică și comunicare instituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *