world-map-2014-final-MIC

Harta aplicatiilor de mobil dedicate cetatenilor care calatoresc in strainatate

25 Flares 25 Flares ×

Va spuneam saptamana trecuta de nou lansata aplicatie pentru smartphone a Ministerului Afacerilor Externe. Bineinteles, o veste buna in sensul digitalizarii serviciilor publice dar cum se raporteaza Romania la restul tarilor de pe glob care ofera deja acest serviciu cetatenilor plecati in afara granitelor?

In mod surprinzator nu a fost simplu sa gasim informatii legate de alte aplicatii mobile iar harta de mai jos le reuneste pe acelea pe care am reusit sa le gasesc. Tot despre acestea am inclus si o scurta descriere a informatiilor pe care le ofera. In marea lor majoritate, serviciile sunt asemanatoare: lista a birourilor consulare in lume si contactele acestora (telefon, email, adrese), informatii consulare sau alerte privind securitatea cetatenilor care calatoresc in zone de risc.

Click pentru marire

Iata mai jos cateva informatii despre aplicatiile oferite de Ministerele de Externe de pe glob:

MEAIndia este poate cea mai faimoasa aplicatie de smartphone lansata de un Minister de Externe. Lansata in 2013 cu o buna campanie de promovare care a avut ecouri si in Romania, MEAIndia este si prima aplicatie de mobil lansata de un departament guvernamental din India. In mai putin de 24 de ore de la lansare, MEAIndia a ocupat locuri fruntase intre cele mai populare aplicatii in Apple Store. Aplicatia ajuta cetatenii indieni  sa gaseasca usor misiunile diplomatice si consulare si sa primeasca astfel sprijin in caz de nevoie. aplicatia este disponibila in limba engleza si pare sa aiba review-uri bune din partea utilizatorilor.

MFA@SG este o aplicatie oferita de Ministerul de Externe al Republicii singaporeze. Aparent lansata in 2012 cu anumite limitari (conform feedback-ului utilizatorilor), aplicatia pare acum actualizata si imbunatatita, cu peste 10.000 de descarcari pana in prezent. Aplicatia este disponibila atat pe Android cat si pe iPhone si ofera cetatenilor sai posibilitatea de a se inregistra de pe mobil atunci cand calatoresc intr-o anumita tara, acces la datele de contact ale misiunilor diplomatice ale republicii din lume, informatii consulare  dar si promovarea tweet-urilor oficiale ale Ministerului de Externe in cadrul aplicatiei.

iPolak (iPole) este versiunea de mobil a ghidului ‘Pole abroad’ (“Polonezi in strainatate”) si este disponibila stat in Apple Store cat si in Play Store. Aplicatia este disponibila in limbs poloneza si of era cetatenilor acces la datele de contact ale ambasadelor si consulatelor Poloniei din intreaga lume. Ofera de asemenea alerte de calatorie emise de Ministerul de Externe dar si informatii consulare si recomandari pe perioada calatoriilor.

Estonia are din 2012 o aplicatie de mobil numita “Reisi targalt” (“Calatoreste inteligent”) care ofera cetatenilor din diverse tari informatii utile legate de calatoria in anumite zone de risc dar si posibilitatea de a se inregistra online la ambasada sau consulat, folosind telefonul sau tableta, pe timpul calatoriei. Aplicatia este disponibila atat din Apple Store cat si din Play Store.

Austria ofera cetatenilor sai care calatoresc in strainatate inca din 2011 aplicatii de mobil. Cea mai recenta faciliteaza accesul cetatenilor la adrese si numere de telefon ale ambasadelor si consulatelor Austriei in lume, precum si ajutor in a identifica cea mai scurta ruta pana la acestea. De asemenea, aplicatia include informatii utile despre calatoriile in aproximativ 200 de tari, de la cum se face accesul in tara pana la sfaturi privind sanatatea si transportul local. Aplicatia este disponibila in limba germana de pe toate sistemele de operare mobile (iOS, Android, Blackberry)

Ministerul Afacerilor Externe din Romania a lansat recent (mai 2014) “Calatoreste in siguranta”, o aplicatie pentru telefoane inteligente destinata cetatenilor romani care calatoresc in strainatate. Aplicatia se poate descarca din Google Play Store si App Store si permite cetatenilor romani sa afle informatii despre tara de destinatie (conditii, recomandari, misiuni diplomatice romanesti), sa fie alertati in cazul in care apar situatii speciale in tara in care se afle, sa poate alerta cea mai apropiata misiune a Romaniei in caz de urgenta si multe altele. Pana acum au fost inregistrate peste 5.000 de descarcari iar feedback-ul utilizatorilor pare sa fie pozitiv.

Olanda ofera si ea din 2012 o aplicatie pentru calatori disponibila in limba olandeza atat de pe iOS cat si pe Android. Aplicatia include informartii legate de contactele ambasadelor si consulatelor olandeze din lume dar si sfaturi pentru circumstante de urgenta.

Ministerul Afacerilor Externe din Israel ofera in schimb o aplicatie prin care cetatenii israelieni pot avea acces la stirile create de Minister, clipuri video relevante, imagini de la cele mai importante evenimente din Israel dar si sfaturi utile legate de principalele evenimente care au loc in Israel si Orientul Mijlociu.

Canada ofera o gama extinsa de aplicatii mobile dedicate in special persoanelor care doresc sa viziteze tara si sa se stabileasca aici cat si cetatenilor care calatoresc in strainatate. Numita Travel Smart, aplicatia de mobil ofera acces la sfaturi legate de calatorie, cerinte de vize si pasaport, conditii sanitare, date de contact ale ambasadelor si consulatelor canadiene din lume, precum si resurse mai putin conventionale (cat timp dureaza sa treci granita in anumite tari, stocarea datelor de calatorie despre maxim 5 tari fara a fi nevoie sa platiti taxe de roaming). Aplicatia este disponibila atat online cat si offline ceea ce inseamna ca poate fi accesata de exemplu din avion, inainte de a ateriza la destinatie.

Marea Britanie vine cu o perspectiva interesanta si atent gandita asupra aplicatiilor pentru mobil dedicate cetatenilor. In 2012 Guvernul britanic a lansat un amplu program de digitalizare a serviciilor publice, printre care se numara lansarea unei strategii digitale de comunicare. Un nou program, numit Digital by Default Service Standard urmeaza a fi dezvoltat si anuntat. Platforma de webiste-uri guvernamentale a trecut printr-o transformare majora, layout adaptabil pentru orice terminal (fie el telefon, laptop, desktop sau tableta) fiind gandit pentru a veni in sprijinul utilizatorilor si a-i ajuta sa gaseasca informatiile de care au nevoie in cel mai scurt timp. In aceste conditii, utilitatea crearii unor aplicatii de mobil de sine statatoare nu este justificata, conform blogului oficial al echipei care gestioneaza prezenta online a Guvernului, GDS (Global Digital Service). In schimb, strategia lor este de a crea platforme web accesibile usor de pe orice terminal si, in acelasi timp, dezvoltarea API (interfetelor de programare) pentru ca dezvoltatori de aplicatii independenti sa poata refolosi datele guvernamentale pentru a crea propriile aplicatii.

eMarketer, companie internationala renumita pentru studiile si cercetarile sale asupra pietei de comunicare online, anunta la inceputul anului 2014 faptul ca in 2013 73% dintre utilizatorii din lume au intrat pe internet de pe terminalul lor mobil si estima pentru 2014 ca acest procent va creste la 79%. In 2017, eMarketer se asteapta la un consum de internet mobil de pana la 90% din numarul utilizatorilor de internet din lume. Acest lucru nu inseamna ca acesti utilizatori vor folosi in mod exclusiv internetul mobil, dar indica faptul ca terminalul mobil devine un mediu atragator pentru comunicarea online. Tot din studiul eMarketer putem afla si ca Orientul Mijlociu si Africa sunt regiunile care folosesc cel mai mult internetul mobil (92.7% in 2013), procent care este asteptat sa creasca in 2014.

Prin aplicatia lansata recent, Romania se alatura astfel unui grup restrans de tari care ofera cetatenilor aflati in afara tarii, ca parte a serviciilor digitale, acces direct la informatie consulara esentiala sub forma aplicatiilor mobile. Este cum ziceam o veste buna si speram sa vedem cat mai multe astfel de initiative in perioada urmatoare.

Daca mai stiti si alte aplicatii de mobil create de Ministere de Externe, va rugam sa le adaugati in comentariile acestui articol. Pe baza acestor noi informatii vom actualiza articolul si harta pentru a avea o imagine cat mai clara despre cat de raspandite sunt acestea si care este impactul si utilitatea lor.

You Might Also Like

Published by

Andreea Hanganu

Peste 6 ani de experienta in comunicare si relatii publice, organizare de evenimente si comunicare online. Timp de 4 ani am coordonat strategia de comunicare in social media pentru una dintre cele mai mari reprezentante diplomatice din Romania, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

One thought on “Harta aplicatiilor de mobil dedicate cetatenilor care calatoresc in strainatate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *