Unul dintre obiectivele noastre la digitaldiplomacy.ro este sa va oferim exemple frumoase de activitati de comunicare digitala din sectorul public. Pentru aceasta vom deschide o serie regulata de interviuri si discutii cu reprezentanti ai sectorului public (fie local fie international) care au ales sa foloseasca media sociale in activitatea zilnica a lor sau a institutiilor pe care le conduc.
Astazi pornim aceasta serie speciala de postari cu Excelenta Sa Ambasadorul Olandei in Romania, domnul Matthijs van Bonzel, unul dintre cei mai activi ambasadori in social media din Romania.
Domnul van Bonzel este Ambasador al Olandei din 2011 iar ambasada pe care o conduce are atat o pagina oficiala de Facebook cat si un cont de Twitter. Ambasadorul este cel care isi gestioneaza contul de Twitter pe cand echipa de comunicare, coordonata de Caroline Seebregts (Head of Press and Cultural Affairs) gestioneaza activitatea oficiala pe Facebook.
Ne-am bucurat sa intalnim niste diplomati deschisi catre oportunitatile pe care mediul online le ofera unei ambasade, comunicativi si mai ales pasionati de Romania. Ce a iesit puteti urmari mai jos.
Domnule Ambasador, cum si de ce ati inceput sa folositi media sociale?
In 2010 eram ambassador in America Centrala si eram responsabil pentru trei tari, Panama, Honduras si San Salvador, astfel ca aveam nevoie sa fiu la curent cu ce se intampla in aceasta zona. In acest context l-am cunoscut pe Alec Ross, Consilierul pe Inovatie al doamnei Hillary Clinton pe durata mandatului sau ca Secretar de Stat. Alec a participat la intalnirea anuala a ambasadorilor olandezi din Haga in 2010 si ne-a vorbit despre comunicarea moderna si cum poate fi aceasta utilizata in diplomatie, despre cum media digitale conecteaza administratia SUA cu diverse sectoare precum mediul de afaceri sau societatea civila. Am fost fascinat de prezentarea sa astfel ca am inceput sa folosesc Twitter si am fost placut surprins sa constat ca primesc reactii de la persoane cu care pana atunci nu intrasem in contact (tineret, intelectuali, jurnalisti). Si acest lucru m-a ajutat sa vad lucrurile altfel, la un alt nivel.
Bineinteles ca inceputul nu a fost usor deoarece au existat destule discutii legate de cat de “periculoase” sunt media digitale pentru un diplomat si de riscul de a fi “certat” de acasa, de Ministerul de Afaceri Externe. Dar in general totul a progresat in directia digitala si tot mai multi diplomati au inceput sa foloseasca Twitter si Facebook.
Am inceput sa folosesc din ce in ce mai mult social media, am inceput sa vorbesc si despre evenimente mai controversate, mi-am exprimat opinii si sugestii constructive legate de tara in care ma aflam ca diploma. In Romania de exemplu vorbesc frecvent pe social media despre faptul ca Olanda sustine reforma in justitie, adoptarea codurilor civil sau penal si construirea unei jurisprudente coerente. Si nu primesc reactii negative. Uneori primesc intrebari – precum cea din partea unui utilizator roman care revine frecvent la mine sa afle care este parerea mea referitor la un anumit subiect. Apreciez asemenea intrebari si intotdeaua incerc sa gasesc o cale de a oferi informatii concise dar relevante in 140 de caractere. Nu este usor! Twitter este un test pentru mine, ma ajuta sa ma exprim clar. Noi diplomatii tindem uneori sa cream impresia ca mediul diplomatic este unul foarte formal si misterios. Eu incerc, prin social media, sa sparg acest cliseu. Ceea ce facem noi nu este secret, munca noastra inseamna sa promovam principii pozitive de guvernare, justitie si economie de piata iar scopul este de a ajuta la crearea unei societati in care sa coexiste eficient indivizi, mediul de afaceri, ONG-uri. Ce imi propun nu este sa complic comunicarea ci dimpotriva, sa o simplific, sa explic in termeni cat mai simpli.
Social media deschide ambasadele catre oameni
Ce fel de canale de comunicare folositi?
“Twitter inca se dezvolta in Romania, Facebook este mult mai popular si mai mult folosit, insa eu nu folosesc Facebook. Ambasada ca institutie este prezenta pe Facebook iar acolo este alta abordare, va poate povesti Caroline mai multe. Cat despre mine, eu inca simt nevoia sa aflu mai multe despre cum pot folosi aceste canale, sa invat ce pot face cu ele. In Romania tot mai multi cetateni isi doresc sa se exprime, sa se faca auziti, eu apreciez acest lucru. Cred ca tinerii romani sunt asertivi, deschisi catre Vest iar eu vreau sa intru in contact cu acestia. Romania moderna nu are alta solutie decat sa se indrepte spre un model de economie vestica, spre o societate democratica, multa mai deschisa, activa si dinamica.
Pe Twitter sunt urmarit si intru in contact cu o audienta diversa, de la jurnalisti romani si straini pana la olandezi stabiliti in Romania, studenti, tineri profesionisti sau ONG-uri. Imi place acest lucru pentru ca astfel sunt accesibil oamenilor, pot comunica direct cu ei si ei cu mine. Social media creeaza o legatura care altfel ar fi destul de dificila din cauza naturii muncii noastre, a diplomatilor.
Legat de modul in care guvernele in general folosesc social media, cred ca este nevoie sa renuntam la mentalitatea conform careia daca lucrezi in institutiile publice totul trebuie sa fie foarte formal, distant si important. Am depasit acele timpuri. Acum cred ca suntem martorii unei schimbari de generatii, vad si in Guvernul Romaniei acelasi lucru, Premierul Victor Ponta are o echipa tanara si creativa si pare sa sustina aceste noi abordari in ceea ce priveste includerea comunicarii online in aparatul guvernamental.
Caroline, ce ne poti spune despre modul in care Ambasada Olandei a ales sa foloseasca Facebook?
Cele doua canale de comunicare online ale ambasadei se completeaza reciproc dar acest lucru nu inseamna ca toate informatiile se dubleaza. Uneori cream continut special pentru Facebook, alteori sustinem informatiile pe care domnul Ambasador le promoveaza pe contul sau de Twitter. Se poate intampla de exemplu ca ambasadorul sa comenteze la un moment dat legat de un anume aspect iar noi sa venim pe Facebook sa sustinem acea pozitie prin prezentarea unui proiect sau eveniment pe care il organizam. Ambasada are de asemenea si un website oficial, care este insa mult mai static dar pe care il folosim pentru a oferi mai multe detalii despre un anumit subiect utilizatorilor online care isi doresc acest lucru.
Politicienii olandezi sunt implicati activ in discutii online cu cetatenii. Ce parere aveti despre politicienii romani?
“Nu vad foarte multe astfel de interactiuni deocamdata, il apreciez pe domnul Zgonea pentru ca foloseste des Twitter, primarul Clujului domnul Emil Boc este de asemenea activ in social media, Premierul Victor Ponta si cativa europarlamentari romani de asemenea dar nu multi altii. Majoritatea politicienilor romani folosesc blogurile. In Olanda politicienii comunica activ cu cetatenii si ambii parteneri de dialog par sa aprecieze aceasta deschidere.”
Cum decideti ce fel de informatii sa postati pe Twitter?
“De fel nu sunt o persoana foarte organizata, asadar nu imi planific continutul online, doar urmaresc stirile si discutiile si reactionez cat de rapid pot. Smartphone-urile sunt foarte utile in aceasta privinta, de cele mai multe ori ma informez direct de pe Twitter, pot face si poze de oriunde sunt si Ie pot incarca pe contul meu imediat. Obiectivul meu este sa arat ce face ambasada, cu ce ma ocup eu in timpul zilei, vreau sa arat ca ce facem este important si util. De exemplu, unul dintre colegii mei din Olanda a vizitat o scoala locala recent pentru a le vorbi studentilor despre politica externa a tarii, despre migratie si alte subiecte europene. Eu i-am insotit de la distanta prin intermediului retelei Twitter pentru ca studentii au fost invitati sa trimita intrebari via Twitter. A fost prima mea experienta de acest gen si mi s-a parut foarte interesanta.”
Social media este strans legata de obiceiuri si stil personal, pentru a fi credibil trebuie sa comunici echilibrat despre o varietate de subiecte, atat pozitive cat si mai putin placute
Ati intampinat situatii dificile in mediul online de cand sunteti in Romania?
“In alte parti ale lumii, de exemplu in Orientul Mijlociu, dezbaterea publica este mult mai intensa apropo de subiectele de pe agenda publica; Ministrul de Externe olandez a fost nevoit la un moment dat chiar sa isi inchida pagina de Facebook deoarece oamenii care discutau despre subiecte controversate precum problemele din Orientul Mijlociu devenisera polemici iar discutia a degenerat intr-un sens negativ. Pana la urma a redeschis pagina. Eu nu am intalnit asemenea situatii in Romania. Vorbesc deseori despre subiecte precum coruptie sau reforma in justitie si primesc intrebari sau observatii critice dar nu imi displace. Este o dezbatere publica si eu o incurajez. Intru in discutii si imi argumentez parerea. Cateodata este dificil din cauza lipsei de timp, trebuie sa ajungi repede la esenta problemei atunci cand exista o discutie din social media si reactiile nu trebuie sa intarzie. Dar nu am fost implicat pana acum in nicio situatie neplacuta. Utilizatorii online romani sunt respectuosi in aceste privinte.”
„Pe de alta parte, nici nu ignor anumite subiecte. Cred ca este nevoie ca utilizatorii sa vada ambele parti ale unui subiect, atat partea pozitiva cat si cea mai putin placuta. Altfel nu esti credibil. Social media este si despre obiceiuri, despre cum obisnuiesti utilizatorii cu un anumit stil de comunicare. Eu nu cred ca trebuie sa ramanem liniari in comunicare, sa vorbim mereu despre aceleasi subiecte, oamenii nu ne vor lua in serios daca vorbim mereu numai despre lucruri frumoase.”
“De exemplu, am mentionat pe Twitter despre Familia Regala a Romaniei, cu ocazia zilei de nastere a Reginei Ana. In Olanda colegii mei se intrebau de ce am ales acest subiect de conversatie, cand cu siguranta ar fi existat altele mai stringente. A trebuit sa explic ca subiectele pe care le aleg tin si de specificul tarii in care ma aflu si de contextul public dintr-un anumit moment. Tot recent vorbeam pe Twitter despre o altfel de poveste – 49 de hoti de buzunare au fost arestati in Amsterdam, dintre care majoritatea erau romani.”
„Cred ca noi, diplomatii, nu trebuie sa evitam subiectele dificile sau neconfortabile. Cred ca important este sa aratam prietenilor nostri virtuali ca suntem interesati de o varietate de subiecte, nu doar de cateva, sa aratam ca ne pasa. Si astfel avem mai multe sanse ca oamenii sa interactioneze cu noi. Festivalul Enescu, arhitectura din Bucuresti, calitatea foarte buna a internetului din Romania, competentele lingvistice foarte bune ale romanilor, cultura si istoria tarii – toate acestea sunt subiecte pe care incerc sa le promovez via social media pentru ca stiu ca sunt informatii care, pe de o parte, surprind placut olandezii si pe de cealalta parte, sunt apreciate de romani. Si pe buna dreptate romanii apreciaza informatii pozitive legate de tara lor – Romania ar trebui sa lucreze mai mult la promovarea imaginii sale folosind realitati precum cele enumerate mai sus. Numai un mix de exemple pozitive si de zone aflate in curs de dezvoltare poate ajuta la crearea unei imagini echilibrate asupra unei tari.”
Social media este pe agenda Guvernului Olandei, o strategie in acest sens este in curs de formare
“Inca se lucreaza la o strategie in social media, dar exista o echipa formata la Haga al carei obiectiv este de a pune bazele unui plan de actiune in mediul online pentru a incorpora cu succes media digitale in planul mai larg de comunicare al guvernului. Social media este acum si pe agenda de discutii in cadrul intalnirilor anuale ale ambasadorilor olandezi. Exista si cursuri de pregatire disponibile angajatilor sectorului public din Olanda.”
Diplomatia digitala face parte din diplomatia publica
Cred ca diplomatia publica a unui stat este conectata la epoca digitala. Cu siguranta este nevoie sa conectam retele sociale precum Facebook, Twitter, LinkedIn sau altele cu website-urile oficiale si sa vedem cum acest mix de canale ne poate ajuta la promovarea mai buna a mesajelor noastre. Noi [Ambasada Olandei] ne concentram din ce in ce mai putin pe ambasada ca mijloc de comunicare in sine si incercam sa oferim cat mai multe informatii online, astfel ca, indiferent daca sunteti din Bucuresti, Constanta, Cluj sau Iasi ambasada sa fie usor accesibila, doar la cateva click-uri distanta. Trebuie sa investim mai multe eforturi in aceasta fereastra virtuala si mai putin in cea fizica.
Social media este un experiment, lucrurile se schimba constant, trebuie sa fim pregatiti sa fim adaptabili
„Pentru ca diplomatia poate parea o meserie formala si usor “invechita”, comunicarea online ofera noi oportunitati. Am observat ca exista cerere din partea publicului de a afla mai multe despre ce fac diplomatii, de aceea este nevoie de mai mare transparenta si accesibilitate la informatii legate de activitatea lor. Imi place cand vad ca oamenii reactioneaza pe Facebook sau Twitter la ceea ce facem noi in cadrul ambasadei. Imi propun ca in viitor sa aflu mai multe si despre blogging, folosit de alti colegi precum Ambasadorul britanic in Romania Martin Harris.”
„Faptul ca nu exista foarte multi diplomati activi in social media face ca totul sa fie si mai motivant, si mai atragator. Cu siguranta vor mai exista greseli dar imi doresc sa fim pionieri ai comunicarii online, sa fim cu un pas inaintea celorlalti. Noi vrem sa promovam o societate bazata pe valori precum transparenta, lipsa discriminarii, mai multa comunicare. Social media poate ajuta cu siguranta in acest sens.”
Ambasada Olandei in Romania: Profil in social media
4 thoughts on “Mediul online este o fereastra digitala catre activitatea unei ambasade”