premii OGP 2014

Premiile OGP 2014

0 Flares 0 Flares ×

Va spuneam in februarie 2014 de clubul OGP, un club informal privind participarea Romaniei la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa. Evenimentul este organizat de Departamentul de Servicii Online si Design din cadrul Guvernului Romaniei, o echipa menita sa sustina dezvoltarea comunicarii online in administratia publica dar si, la o scara mai larga, la cresterea gradului de transparenta si eficientizare a aparatului administrativ, prin intermediul noilor tehnologii. Am mai vorbit despre ei aici si ne bucura atat existenta lor cat si proiectele pe care le fac sau le au in vedere. 

Clubul OGP are intalniri lunare si reuneste membrii ai societatii civile, mediul academic si institutii publice laolalta pentru a discuta despre deschiderea datelor, fluidizarea procesului si dificultatile pe care le intampina. O sa povestim despre acest subiect intr-un articol viitor, deoarece deschiderea datelor institutiilor publice deja implicate in acest proces, pana in acest moment, incepe deja sa isi demonstreze utilitatea si partea practica.

Dar nu despre Club vreau sa va povestesc acum, si despre Premiile OGP Romania pe care echipa DSOD le organizeaza. Incepand din decembrie 2014, premiile OGP Romania vor fi acordate anual, ca un mod de recunoastere si incurajare a eforturilor depuse in parteneriat de administratie, societate civila si mediul de afaceri pentru respectarea principiilor Parteneriatului pentru Guvernare Deschisa.

Temele alese pentru 2014 sunt Promovarea datelor deschise, Transparenta in administratie si o sectiune speciala dedicata Partenerilor in demersurile OGP in Romania, iar juriul va fi alcatuit din reprezentanti ai administratiei centrale si ai Coalitiei pentru date deschise. Puteti gasi mai multe despre categorii si cum se poate propune spre vot o initiativa sau alta aici.

Eu zic ca este o idee foarte buna. Poate cu aceasta ocazie o sa reusim sa aflam mai multe despre acele institutii sau proiecte care ajuta Romania si contribuie la cresterea transparentei in comunicare si la digitizarea administratiei publice. Astept cu mare interes sa vedem propunerile si castigatorii!

Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa (Open Government Partnership) este un acord international ce vizeaza angajarea guvernelor in promovarea transparentei, combaterea coruptiei si utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare si dialogul cu cetatenii, in special prin elaborarea si implementarea de politici in domeniul datelor publice deschise. Romania a aderat la aceasta initiativa in anul 2012, moment la care a creat si un Plan national de actiune 2012-2014 pentru implementarea angajamentelor asumate. Puteti gasi aici o evaluare independenta a angajamentelor luate de Romania si modul in care ele au fost duse sau nu la bun sfarsit.

Daca va intrebati ce sunt datele deschise, ele sunt date produse sau deainute de catre autoritaaile publice, care sunt puse la dispoziaia cetatenilor in mod gratuit, liber de accesat, reutilizat si redistribuit. Gasiti mai multe despre date deschise si ce inseamna ele pentru Romania din articolul nostru de aici

You Might Also Like

Published by

Andreea Hanganu

Peste 6 ani de experienta in comunicare si relatii publice, organizare de evenimente si comunicare online. Timp de 4 ani am coordonat strategia de comunicare in social media pentru una dintre cele mai mari reprezentante diplomatice din Romania, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *