Rolul potențial al rețelelor sociale în campanii electorale a fost înțeles de staff-ul Președintelui SUA Barack Obama încă de la primele alegeri din 2009, însă și în România acestea și-au dovedit forța de mobilizare, în campania prezidențială de anul acesta, în urma căreia domnul Klaus Iohannis a devenit nu doar primul om în stat, ci și primul lider politic din Europa care să depășească pragul de 1 milion de fani pe Facebook.
Creșterea spectaculoasă înregistrata de pagina domniei sale (klausiohannis) s-a bazat pe o comunicare extrem de eficientă, datorită înțelegerii categoriilor de public cărora se adresa, precum și a elementelor potrivite prin intermediul cărora să se realizeze o interacțiune adevărată și care să ducă la crearea unei conexiuni emoționale și intelectuale între fani și domnul Iohannis.
O analiză interesantă despre ritmul de creștere a paginii de Facebook a domnului Iohannis, în comparație cu cea a fostului său contracandidat, Prim-ministrul Victor Ponta (victor.ponta), găsiți pe blogul lui Alexandru Negrea. De asemenea, mai multe detalii despre strategia și desfășurarea campaniei online pentru domnul Iohannis puteți citi într-un interviu cu Vlad Tăușance, coordonatorul strategiei și comunicării online pe durata alegerilor.
În plus, pentru a înțelege rolul jucat de social media în această campanie electorală, o analiză Zelist oferă o imaginea care vorbește de la sine. Acest volum imens de conținut a fost creat atât de candidați, cât și de toți ceilalți utilizatori de internet care au postat mesaje în legătura cu alegerile prezidențiale. Un alt lucru surprinzator care reiese din această imagine este faptul că Twitter a fost de departe rețeaua socială cea mai activă printre internauții care au generat conversații pe acest subiect, deși Facebook a fost rețeaua regină în această perioadă.
Revenind, în acest moment, pagina de Facebook a domnului Klaus Iohannis depășește detașat toți liderii politici din România, dar si pe toți cei de la nivel european. Însă, pentru cei care sunt activi și pe alte retele, domnul Iohannis poate fi urmarit și pe Twitter (@KlausIohannis), Google+ (Klaus Iohannis) sau YouTube (KlausIohannis), cu toate că activitatea pe aceste rețele este semnificativ mai redusă comparativ cu Facebook.
Și pentru că noi monitorizăm comunicarea online nu doar din perspectivă internă, deoarece considerăm că rețelele sociale au un rol deosebit de important și în politica externă, diplomația digital fiind de ceva timp un element cheie al relațiilor bilaterale sau multilaterale, vă oferim pe contul nostru de Twitter @DigiDiploRO o colecție a principalelor mesaje transmise pe acest canal de către lideri internaționali, prin intermediul cărora îl felicită pe @KlausIohannis sau menționează victoria sa în alegeri.
Așadar, transmitem felicitări Președintelui ales Klaus Iohannis și echipei sale de campanie și sperăm ca acest tip de comunicare să continue odată ce dânsul preia funcția de la domnul Traian Băsescu la finalul lunii decembrie, devenind un model pentru toți liderii politici și toate instituțiile publice din România.
Published by