image-480x270

Retrospectivă de eveniment: Diaspora Reimaginată în Epoca Digitală

0 Flares 0 Flares ×

Institute for Digital Government celebrează Ziua Internațională a Democrației printr-un seminar dedicat diplomației digitale

Ziua Internațională a Democrației (15 septembrie 2016) a fost marcată de către Institute for Digital Government printr-un seminar intitulat simbolic ,,Diaspora Reimaginată în Epoca Digitală: O Nouă Formă de Parteneriat pentru o Guvernare Deschisă”. În cadrul evenimentului, ne-am propus să analizăm potențialul tehnologiilor digitale de a transforma modul în care ministerele de externe și ambasadele comunică și relaționează cu publicurile cheie, precum și mecanismele prin care aceste interacțiuni pot fi consolidate și conectate la oportunitățile create de Era Informațională. În egală măsură, seminarul și-a propus să formuleze recomandări menite să dezvolte capacitatea instituțiilor românești de a interacționa cu diaspora românească, și care s-ar putea traduce în potențiale politici publice. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Oxford Digital Research Diplomacy Group, beneficiind de sprijinul Administrației Prezidențiale și al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă (OGP).

În deschiderea evenimentului, Corneliu Bjola, profesor asociat la Universitatea Oxford, a oferit o imagine de ansamblu asupra diplomației diasporice digitale, înglobând atât dimensiunea conceptuală, cât și cea practică. Prezentarea domnului Bjola a identificat patru componente cheie ale relației cu diaspora – anume comunicare, consultare, networking și advocacy, justificând totodată importanța utilizării tehnologiilor digitale în optimizarea interacțiunii cu comunitățile diasporice. În continuarea discuției, în cadrul celei de-a doua sesiuni, reprezentanți ai instituțiilor cu roluri cheie în relaționarea cu diaspora au identificat principalele nevoi, provocări și oportunități de comunicare și interacțiune în epoca digitală.

thumb_dsc_1104_1024

Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, a subliniat necesitatea construirii unui parteneriat între autoritățile naționale și diaspora, precum și a definirii unei strategii de acțiune care să aibă în centru interesele, nevoile și așteptările românilor din străinătate. Pe de altă parte, Maria Ligor a descris elementele strategiei MAE de diplomație digitală, prezența în social media a instituției și a departamentelor și misiunilor diplomatice, precum și activitatea on-line a diplomaților români, cu accent special asupra aplicațiilor dezvoltate în domeniul consular, ca parte a proiectului integrat e-consulat.

Aceste idei au fost întărite de către Sandra Pralong, Consilier de Stat pentru Diaspora în cadrul Administrației Prezidențiale, care a adus în discuție și progresele substanțiale realizate de către actualul guvern și de Administrația Prezidențială în domeniul transparenței și relaționării cu cetățenii din afara granițelor, dar și de către Dan Nechita, Consilier al Primului Ministru, care a prezentat participanților platforma GovITHub, menită să sprijine antreprenoriatul în IT și să valorifice competențele digitale și tehnologice ale românilor (inclusiv celor de peste hotare), în vederea construirii unui viitor digital pentru România.

image-480x270

Invitatul nostru din partea Swedish Institute, Per Gårdehall, a prezentat o serie de platforme prin care imaginea de țară a Suediei este promovată în mediul digital, în timp de Dorin Fleșeriu, președinte al ROMBEL, a prezentat inițiativa de succes a comunității de români din Belgia, oferind astfel un model de bune practici în ceea ce privește utilizarea propice a tehnologiilor în facilitarea comunicării la nivelul comunităților românești din diaspora.

thumb_dsc_1149_1024

A doua sesiune a fost și ea dedicată promovării modelelor de bune practici, reunind reprezentanți ai misiunilor diplomatice din România. Aceștia au prezentat publicului inițiativele și prioritățile în domeniul diplomației digitale care stau la baza strategiei de comunicare a unor țări precum India, Statele Unite ale Americii, Olanda, Marea Britanie sau Israel.

thumb_dsc_1234_1024

În acest sens, Ravi Chandar, din partea Ambasadei Indiei în România (First Secretary Commercial Representative & Consular Officer), a subliniat nu numai progresele pe care țara sa le-a realizat în ceea ce privește utilizarea noilor tehnologii, ci și oportunitățile economice și culturale pe care acestea le oferă Ministerelor de Afaceri Externe.

thumb_dsc_1253_1024

Huub von Frijtag Drabbe, reprezentant al Ambasadei Olandei (Economic and Commercial Counselor), a explicat modul în care diplomația economică este impactată de evoluțiile în mediul digital și a prezentat prima aplicație pentru mobil dedicată comunității de mediului de afaceri olandez din România, aplicație realizată de Ambasada Olandei la București și replicată în multe alte ambasade din jurul lumii!

thumb_dsc_0018_1024

Din partea Ambasadei Statelor Unite, Sean Whalen (American Citizen Services Chief) a prezentat modul în care instrumentele digitale pot avea un rol crucial în managementul situațiilor de criză și în ceea ce privește siguranța cetățenilor americani, spre exemplu în cazul dezastrelor naturale sau al atacurilor teroriste.

thumb_dsc_1262_1024

Atingând un subiect de actualitate, anume referendumul din Marea Britanie, Adam Sambrook (Deputy Head of Mission, Ambasada Marii Britanii în România) a prezentat campania digitală pentru înregistrarea cetățenilor din afara granițelor în registrul electoral, oferind un exemplu de succes al unei strategii de comunicare a informațiilor cheie pe rețelele de socializare.

În final, Tania Berg Rafaeli, din partea Ambasadei Israelului în România (Deputy Chief of Mission), a explicat un concept inovativ, anume construirea identității de țară prin intermediul diplomației digitale.

thumb_dsc_1323_1024

Ultima sesiune a constat în două ateliere de lucru simultane, prin intermediul cărora participanții au asimilat noi informații și au fost încurajați să participe în dezbateri interactive. Unul dintre ateliere a fost moderat de către Alina Dolea, alumn Fulbright și cercetător la Universitatea din București, care a abordat subiectul comunicării strategice în social media în vederea stimulării implicării active a diasporei, precum și limitele comunicării instituționale în mediul online. Al doilea atelier, moderat de președintele Institute for Digital Government, Andreea Hanganu, a analizat elementele practice ale comunicării digitale în situații de criză, precum și impactul noilor tehnologii asupra gradului de informare al audienței țintă. Nu în ultimul rând, evenimentul a promovat și o inițiativă proaspăt lansată, aparținând unui grup de tineri care își doresc să sprijine utilizarea tehnologiei pentru a interacționa cu diaspora românească. Vot Diaspora este un proiect al Code4Romania care vine în ajutorul miilor de români care nu au putut să își exercite dreptul la vot în cadrul alegerilor din 2014 prin valorificarea instrumentelor digitale în vederea implicării și informării diasporei și a conectării acesteia la societatea românească.

14322301_546067332270996_3251639909696011153_n

În final putem spune că evenimentul și-a atins principalul scop, anume acela de a crea contextul favorabil pentru o platformă de interacțiune între actori ai administrației centrale, reprezentanți ai corpului diplomatic străin, membri ai societății civile și ai mediului academic, cu privire la noile paradigme generate de realitatea Erei Digitale și la oportunitățile infinite pe care aceasta le aduce în relația stat-cetățean.

Articol scris de Raluca Andreea Manea, intern în cadrul Institute for Digital Government.

You Might Also Like

Published by

Andreea Hanganu

Peste 6 ani de experienta in comunicare si relatii publice, organizare de evenimente si comunicare online. Timp de 4 ani am coordonat strategia de comunicare in social media pentru una dintre cele mai mari reprezentante diplomatice din Romania, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *