13579982_10153996964162284_972901830_o

S-a lansat Digital Citizens Romania, primul think-tank românesc în domeniul digital

0 Flares 0 Flares ×

Ne bucurăm să v-o prezentăm astăzi pe Veronica Ștefan, Președinte Social Doers și unul dintre organizatorii unui eveniment foarte interesant care a avut loc săptămâna trecută. Veronica o să ne dea mai multe detalii despre activitatea organizației din care face parte precum și despre comunitatea pe care a lansat-o cu ocazia conferinței de care vă aminteam. 

Institute for Digital Government consideră foarte importante inițiativele Social Doers, precum și proiectul Digital Citizens România și sperăm să putem lucra împreună pentru îmbunătățirea participării active a tinerilor în comunitate, în viața politică, în mediul antreprenorial. Sunt multe de făcut, astfel că le mulțumim fetelor pentru că au acceptat invitația de a fi unul dintre autorii noștri pe blog și le dorim mult succes! 

Pe 27 iunie am organizat Conferința “Construim viitorul digital – tineret, participare, antreprenoriat” și am lansat primul think-tank românesc în domeniul digital – “Digital Citizens Romania”.

Atât lansarea Digital Citizens Romania cât și conferința vin ca răspuns la nevoia de a contribui în mod coerent și eficient la procesul accelerat de digitalizare, prin susținerea dialogului și cooperării între diferiți actori – de la cetățeni, la reprezentanți ai instituțiilor publice, ai mediului de afaceri, la reprezentanți ai societății civile, atât la nivel național cât și european.

Printre invitații la eveniment am avut prezenți reprezentanți ai Ministerului Comunicaţiilor si pentru Societatea Informaţională, ai Ministerului pentru Consultare Publică și Dialog Civic, dl. Victor Negrescu – Europarlamentar, dl. Florin Jianu – Președinte CNIPMMR, dl. Varujan Pambuccian – Deputat, Parlamentul României, dna. Catriona Meehan – Application Developers Alliance, dl. Lenard Koschwitz – Allied for Startups, alături de reprezentați ai altor organizații și companii din domeniul IT&C precum: ANIS, Google România, Microsoft România, ECDL România, Gemini Solutions sau STEP IT Academy.

Evenimentul nostru este în linie cu dezbaterile europene și naționale cu privire la importanța sectorului digital și impactul pe care acesta îl poate avea asupra viitorului social și economic. Astfel că, în cadrul său am abordat tematici precum: importanța Agendei Digitale, atât la nivel european, cât și național, sprijinirea inovării și antreprenoriatului în sectorul digital, rolul competențelor digitale pe o piață a muncii în continuă evoluție și potențialul pe care îl are „cetățenia digitală” și e-guvernanța.

Am decis organizarea acestui eveniment și lansarea primului think-tank românesc în domeniul digital, în particular, pentru că în cazul României datele încă indică un contrast puternic între potențialul pe care aceasta îl prezintă și o serie de oportunități neutilizate, care pot genera inegalități profunde.

Putem observa cum, pe de o parte, România se află printre primele locuri la nivel european în materie de specialiști IT certificați pe cap de locuitor, număr de utilizatori de social media (locul 3 UE, cu 78% din utilizatorii de internet) sau la viteza internetului, iar pe de altă parte numai 26% din populația cu vârste între 16-74 ani are competențe digitale de bază, România ocupând ultimul loc la nivelul UE în utilizarea serviciilor publice digitale (doar 8% din cetățeni), iar inovația și antreprenoriatul digital sunt precar finanțate.

Cu toate acestea, importanța sectorului digital nu poate fi negată: acesta a contribuit, în 2015, cu 5,6% la formarea PIB-ului României, având un potențial de a genera o creștere a PIB de peste 13% până în 2020. Mai mult de atât, acesta are un impact direct asupra indivizilor angajați pe piața muncii, fiind estimat că, în viitorul apropiat, 90% dintre locurile de muncă vor necesita competențe digitale.

În acest context, prin think-tank-ul Digital Citizens Romania ne propunem să răspundem acestor provocări, prin crearea unei comunități extinse de experți în domeniul digital și pasionați de tehnologie, respectiv prin generarea de dezbateri de calitate cu privire la impactul digitalizării și implicarea în dezvoltarea politicilor publice în sectorul digital, pe termen mediu și lung.

Printre domeniile pe care dorim să le abordăm în viitorul apropiat se numără: Alfabetizarea digitală & competențele digitale, E-guvernarea & e-democrația, Securitatea cibernetică, Economia digitală, Piața Unică Digitală și Inovarea & Cercetarea.

Vă invităm alături de noi, în comunitatea Digital Citizens Romania!

Într-o societate în care tehnologia ne însoțește la fiecare pas, cetățenia digitală nu mai este o opțiune, este o realitate. Rămâne însă la fel de important să ne asigurăm că fiecare din noi avem un rol activ în construirea unui viitor digital, cu oportunități egale pentru toți!

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, beneficiind de sprijinul partenerilor media AGERPRES, CaleaEuropeana.ro și Wall-Street.ro.

You Might Also Like

Published by

Andreea Hanganu

Peste 6 ani de experienta in comunicare si relatii publice, organizare de evenimente si comunicare online. Timp de 4 ani am coordonat strategia de comunicare in social media pentru una dintre cele mai mari reprezentante diplomatice din Romania, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

One thought on “S-a lansat Digital Citizens Romania, primul think-tank românesc în domeniul digital”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *