Open Culture

Timisoara City Art – un produs real si util al utilizarii datelor deschise

0 Flares 0 Flares ×

Intre 18-19 aprilie a avut loc Timișoara Open Culture ‪#‎Hackathon, primul eveniment de acest gen din Romania care valorifica date culturale deschise. Au fost invitati sa participe programatori, artisti, designeri si reprezentanti ai institutiilor de cultura.

Una dintre aplicatiile ce au reiesit a fost Timisoara Cityt Art, o aplicatie ce isi propune sa ajute turistii sa identifice mai usor obiectivele turistice din oras. Timisoara City Art a luat locul I in cadrul evenimentului si va fi folosita ca instrument in dosarul candidaturii Timisoarei la titlul de Capitala Culturala Europeana.

Cum au reusit sa o creeze? Cinci programatori si designeri web au pus cap la cap date care se gasesc doar in arhivele muzeelor si, in doar 14 ore. Prin scanarea obiectivelor turistice cu telefonul mobil, nimeni nu trece neinformat pe langa un monument din cele mai cunoscute locuri publice.

In plus, cei care descarca aplicatia Timisoara City Art pot identifica pe o harta locurile in care se gasesc monumentele, distanta care trebuie parcursa de utilizator, din punctul in care se afla, dar și mijloacele de transport care iti permit sa ajungi la destinatie.

Un aspect interesant al aplicatiei o reprezinta realitatea augmentata folosita, prin care turistii pot sa descopere monumentele din Timisoara intr-un mod interactiv, si pot interactiona cu aplicatia foarte usor. Practic, prin intermediul GPS-ului și al camerei foto a telefonului mobil, soft-ul identifica obiectivele aflate in imediata vecinatate.

Deocamdata aplicatia se afla in stadiul de concept, dar creatorii sai spun ca in cateva luni va putea fi descarcata gratuit de pe App Store si Google Play.

Timișoara Open Culture Hackathon a fost organizat de Coaliția pentru date deschise, Departamentul pentru Servicii Online și Design- Cancelaria Primului-ministru, Asociația Smart City, Open Knowledge Romania, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Primăria Municipiului Timișoara, Open Knowledge Romania și comunitatea Kosson. Puteti gasi pe website-ul lor mai multe aplicatii ce au fost create in timpul evenimentului.


*Photo: Fundatia Date Deschise

You Might Also Like

Published by

Andreea Hanganu

Peste 6 ani de experienta in comunicare si relatii publice, organizare de evenimente si comunicare online. Timp de 4 ani am coordonat strategia de comunicare in social media pentru una dintre cele mai mari reprezentante diplomatice din Romania, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

One thought on “Timisoara City Art – un produs real si util al utilizarii datelor deschise”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *