Romanian Ministers on Twitter

Tu stii ce comunica ministrii nostri online?

0 Flares 0 Flares ×

Ne propunem de ceva timp sa venim in sprijinul celor care isi doresc mai multa structura si organizare in ceea ce priveste prezenta online a ministrilor si ministerelor noastre. Astfel ca acest post este primul dintr-o serie dedicata activitatii online a reprezentantilor guvernului, si incepem cu o lista a conturilor oficiale de Twitter ale Ministrilor din Guvernul Romaniei.

Puteti gasi lista aici si va puteti abona la ea pentru ca intentionam sa o actualizam constant pe masura ce vor aparea schimbari. Din pacate nu este una foarte lunga, include doar 5 conturi, ceea ce inseamna ca 5 dintre cei 25 de ministri (26 impreuna cu Primul Ministru) au conturi de Twitter oficiale si comunica online cu cetatenii.

Cateva cuvinte despre membrii de astazi ai listei noastre:

Rovana Plumb, Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Varstnice, poate fi contactata pe Twitter sub numele de utilizator @RovanaPlumbMM. Doamna Plumb este printre cei mai „urmariti” ministri pe Twitter, avand 742 followeri (persoane care ii urmaresc postarile si sunt abonate la contul sau de Twitter). Doamna Plumb posteaza constant, avand postari aproximativ zilnice (ceea ce este de admirat!) si are contul de Twitter deschis din 2012. Daca ii veti urmari postarile, veti afla detalii legate de declaratiile doamnei ministru dar si despre activitatile si proiectele ministerului. O mare parte dintre postari totusi sunt legate automat de postarile de pe pagina de Facebook a doamnei Plumb, ceea ce ingreuneaza accesul utilizatorilor la informatiile directe. 

Un alt ministru urmarit pe Twitter este domnul Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene. Domnul Teodorovici (@e_teodorovici) are 553 followeri si anunta inca de la inceput faptul ca acest cont este gestionat de catre echipa de E.O.T (echipa de comunicare – ati cunoscut-o pe Diana Gheorghita-Mihaila, cea care coordoneaza activitatea online a ministerului si implicit a domnului ministru in urma interviului pe care l-am realizat pentru acest blog). Contul este actualizat constant cu informatii legate de activitatile si deplasarile oficiale ale ministrului si declaratiile oficiale ale acestuia. 

Ioana Petrescu, Ministrul Finantelor Publice, este urmarita de 455 utilizatori. Din pacate contul sau, @petrescu_ioana, nu mai este actualizat din martie 2014, adica exact din momentul in care a fost numita Ministru al Finantelor Publice. Ceea ce este pacat deoarece pana in acel moment doamna Petrescu posta relativ regulat informatii legate de articole de specialitate sau activitatea economica a Romaniei. Pentru un ministru tanar, ar fi fost un adevarat avantaj sa isi fi continuat comunicarea online pentru a incerca sa „traduca” masurile economice si limbajul oficial al economiei intr-unul mai accesibil publicului larg.

Un alt ministru cu un cont inactiv de la investirea sa in functie este doamna Aurelia Cristea, Ministru delegat pentru Dialog Social si Relatia cu Societatea Civila. Contul sau @aureliacristea este urmarit de 68 de utilizatori. Doamna Cristea si-a deschis contul in 2011 si l-a folosit relativ frecvent pana in martie 2014, cand a devenit Ministru. 

Ministrul Educatiei Nationale, domnul Remus Pricopie, are de asemenea cont pe Twitter din 2009 (ceea ce ar fi spus multe despre spiritul sau inovativ!) dar din pacate a ramas inactiv de la momentul infiintarii. Pana in acest moment sunt 22 de persoane care urmaresc contul @remus_pricopie, in mare masura jurnalisti, studenti sau profesori.

Ultimul dar nu cel din urma este domnul Prim Ministru Victor Ponta, cu un cont activ din 2010. Contul @Victor_Ponta are cel mai mare numar de followeri din Guvernul sau – 9973 si face cunoscut inca de la inceput, faptul ca acesta este coordonat de echipa de comunicare a Primului Ministru. Postarile sunt zilnice, cu un mix echilibrat de imagini video/foto si text, si desi limba preponderent folosita este limba romana (se adreseaza publicului roman) exista si numeroase postari in engleza, menite pentru audienta straina relevanta. Am lasat contul domnului premier la urma deoarece este o diferenta totusi mare intre activitatea ministrilor si cea a Primului Ministru, semn ca probabil exista mai multe resurse si mai multe incredere si flexibilitate in a comunica online in Cabinetul Premierului decat in cele ale ministrilor din guvernul sau.

Urmarim cu interes evolutia acestor conturi – daca vor aparea noi ministri care le folosesc sau daca audienta celor deja prezenti pe Twitter va suferi modificari. Conform Zelist, in iulie 2014 existau peste 200.000 de conturi de Twitter in Romania si doar in jur de 25.000 de utilizatori activi de Twitter. Este clar faptul ca reteaua nu este una intre cele mai populare. Cu toate acestea, nu putine sunt cazurile in care jurnalistii s-au „inspirat” din postarile de pe Twitter ale oficialilor pentru a crea stirile de seara. De asemenea, uitandu-ma printre cei care urmaresc conturile ministrilor, am observat destul de multi jurnalisti si organizatii de media. De ce? Pentru ca este un alt mijloc de comunicare si interactiune. Sau cel putin poate fi. Pana acum insa, partea de interactiune nu este insa suficient de dezvoltata – nu am identificat conversatii intre ministri si membrii din public. Sa fie din cauza ca romanii nu stiu foarte bine unde ii pot gasi pe reprezentantii guvernului? Sau faptul ca nu exista o motivatie suficient de puternica pentru a intra intr-un dialog cu acestia?

Observ cu regret si confuzie lipsa unor ministri importanti de pe harta comunicarii institutionale online – ministere mari precum Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apararii sau Ministerul Mediului de Afaceri si Turismului lipsesc, prin liderii lor, de pe Twitter, desi ar fi o foarte buna oportunitate de a promova mesaje importante si strategice catre partenerii institutionali straini. Twitter este deja unul dintre cele mai populare canale de comunicare pentru liderii guvernamentali sau institutionali europeni si este un vehicul bun de transmitere a unor mesaje de importanta nationala.

In orice caz, asa cum am spus, aceasta este prima dintr-o serie speciala de mini-analize ale activitatii guvernamentale in mediul online. Asteptam si parerile sau ideile voastre.

You Might Also Like

Published by

Andreea Hanganu

Peste 6 ani de experienta in comunicare si relatii publice, organizare de evenimente si comunicare online. Timp de 4 ani am coordonat strategia de comunicare in social media pentru una dintre cele mai mari reprezentante diplomatice din Romania, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

2 thoughts on “Tu stii ce comunica ministrii nostri online?”

  1. Pot sa adaug si eu inca un ministru? Ministrul mediului si schimbarilor climatice are pagina de twitter – @korodiattila – care este actualizata frecvent, dar nu este neaparat legata numai de activitatea de la MMSC. Este, dupa parerea mea, o pagina mai degraba personala decat „ministeriala”. Poate fi oare inclusa in lista Digital Diplomacy? Pare sa fie actualizata de domnul ministru insusi, iar postarile sunt atat in romana cat si in maghiara. A fost creata in 2009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *