Va spuneam recent despre angajamentele Romaniei privitoare la Parteneriatul pentru Guvernare Deschisa si despre faptul ca unul dintre aceste angajamente este cel referitor la deschiderea datelor institutiilor publice din Romania. Pe portalul data.gov.ro veti gasi peste 100 de seturi de date deja deschise de diverse institutii romanesti, fie ele ministere, agentii sau autoritati. Cu ocazia primei intalniri a Clubului OGP am aflat despre o initiativa interesanta – un hackathon care isi propune sa arate ce se poate construi cu datele detinute de institutiile publice. Scopul? Incurajarea publicarii de noi seturi de date. Iata mai jos detaliile oferite de organizatori:
Pe 22 februarie este Open Data Day. Cu aceasta ocazie, in week-end-ul 22-23 februarie 2014 se va desfasura primul hackathon din Romania care reutilizeaza datele guvernamentale incarcate pe portalul data.gov.ro. Jurnalisti, activisti, programatori si alte persoane interesate vor putea dezvolta impreuna aplicatii software prin care sa reprezinte datele intr-o maniera vizuala cat mai interactiva. Timp de doua zile, echipele vor implementa ideile de aplicatii pe care le-au ales sau pe care le-au propus sau vor dezvolta aplicatii deja existente. Aplicatiile realizate vor fi disponibile ulterior sub o licenta libera ce permite preluarea si îmbunatatirea acestora.
Evenimentul este organizat de Coalitia pentru Date Deschise cu sprijinul Departamentului pentru Servicii Online si Design al SGG. Locul de desfasurare este sediul Fundatiei Soros din str. Caderea Bastiliei nr. 33.
Cum functioneaza:
- Toti cei interesati propun idei de proiecte sau se alatura celor deja propuse
- Echipele care se formeaza se intalnesc in cele doua zile si lucreaza la implementarea ideii. Este foarte util sa fie in echipa atat programatori cat si potentiali utilizatori ai aplicatiei (spre exemplu, jurnalisti, activisti).
- Daca este cazul, lucrul continua in saptamanile urmatoare, pana la finalizarea aplicatiei.
- Aplicatiile sunt incarcate pe unul dintre site-urile organizatorilor (sau chiar pe datedeschise.ro), in functie de cerintele tehnice, sub o licenta libera.
Participantii trebuie sa se înscrie on-line aici propunând un proiect nou sau alaturându-se unei idei deja înscrise pe platforma.
Informatii complete despre eveniment gasiti si pe datedeschise.ro
Acesta nu este primul hackathon organizat de Romania si nici prima oara cand un roman ar lua parte la astfel de concursuri. In 2011 un proiect romanesc s-a numarat printre castigatorii competiei Open Data Challenge organizata de Open Knowledge Foundation si Open Forum Academy. eHarta este o initiativa colaborativa de prezervare digitala a documentelor cartografice cu valoare istorica si se bazeaza pe contributia voluntara a comunitatii. Proiectul apartine comunitatii geo-spatial.org.
Daca aveti intrebari legate de participare sau de natura ideilor care pot fi inscrise, va astept pe mail la hanganu.andreea@gmail.com. Voi transmite intrebarile mai departe organizatorilor si o sa incerc sa revin cat mai repede!
Sper sa ne vedem acolo in numar cat mai mare!
One thought on “Va invit la hackathon!”